2013. április 17., szerda

Magán betegbiztosítás? Rémálom!


(Az USA  betegbiztosítása a magánbiztosításon alapul. 2010-ben az amerikaiak 83,5 %-át fedték le a magánbiztosítók, mintegy 50 millió személy anyagi lehetőségek hiányában ebből kimarad. Számukra szolgál a Social Securrity, a Medicare, a Medicaid – ezekből irányoz elő az Obama-terv 3 000 milliárd dolláros költségvetési lefaragást a következő 10 évben, amelyet a Wall Street mélyen támogat.)

 

 


Egy 2009- es cikkből. «Családom 17 éve rendelkezik betegbiztosítással, mely a aug-ban lejár. Eddig egy ún. «group coverage» rendszerbe tartoztunk, férjem munkahelye biztosította a Kaiser Permanente-nál (egyébként gyakran pontosan a betegbiztosításért választanak egy bizonyos és nem másik munkát az USA-ban). A betegbiztosítók nem dobhatják ki az egyént semmiféle indokkal, így nem is nagyon foglalkoztam az egésszel. A rémálom akkor kezdődik, mikor szakszervezeti vagy vállalati háttér nélkül próbálunk egyéni betegbiztosításhoz jutni. Válás vagy elbocsátás esetén 18-36 hónap közötti tartamig meg lehet őrizni a biztosítást, azzal a feltétellel, hogy az – általában magasabb összegre emelkedő – havi befizetést teljes mértékben vállalja az ember, ehhez a Cobra nevű szervezethez kell fordulni. Rövidre fogva, aug-ban a Cobránál kötöttem ki. A számla elég borsos (egyedülálló nő 3 gyerekkel havi 531 dollár, plusz vizitenként 15 $, ha sürgősséget kell igénybevenni, 100 $, gyógyszerenként $, stb.), de legalább nyugodt voltam, hogy a Kaiser nem  szabadulhat meg rövid úton tőlünk.

Annak ellenére, hogy 17 éve voltam a Kaiser Permanente-nál biztosítva, egy hosszú kérdőívet töltettek ki velem egészségi állapotomról (mintha ők nem tudták volna ugyanolyan jól, mint én).  A kérdések más-más formában, de idegesítően ismétlődtek; a módszer ismert, ha egyszer is tévedsz, azon a napon, mikor súlyos és sokba kerülő betegséged kiderül, a kérdőívet az orrod alá nyomják, itt van, hazudtál… Ahogyan sok ember esetében előfordul. Elfelejtesz beírni egy serdülőkori influenzát ? Húzd el magad. Túl sok bort iszol, volt egy sebészeti beavatkozásod, egy kis diabétesz vagy túl magas a koleszterolszinted, felejts el minket. Ha nem a munkáltató kínálja a biztosítást, valószínűleg soha nem is leszel teljes mértékben biztosított. Elkövettem azt a hibát, hogy 19 éves fiam esetében bevallottam, jóindulatú daganattal műtötték. Közölték, hogy a fiamat nem fogadják el az egyéni biztosítás keretében.
Nézzük az árakat. Botrányos! Néhány éve még a Kaiser volt az utolsó HMO (Health Maintenance Organization) egyike, amelyik nagyjából egy opciót kínált mindenkinek, a család létszáma szerint többért-kevesebbért komplett és elégséges szolgáltatást nyújtott. Most ez megszűnt. Egy tucat opciót ajánl, amelyeket nehéz eligazodni. A havi 616 dolláros mellett döntöttem, amikor felfedeztem, hogy ennek a tarifának van egy évi 7 ezer dolláros franchise-záradéka (ami azt jelenti, hogy minden évben előbb ezt kell kifizetnem, hogy biztosítva legyek), valamint ezentúl a kórházban töltendő napok napi 500 dollárba kerülnek, a gyógyszertérítés pedig csak akkor tartozik ide, ha az orvosnak 50 dollár vizitdíjat fizetek. Vagyis a havi 616 dollár egyáltalán semmire nem ad garanciát.
Oda jutottam, hogy gazdaságosabb nem beiratkoznom   persze mindig jöhet egy baleset, s ekkor a csőd komplett. De a biztosítás sem garantál semmit!  A gyógyítás árát teljes egészében soha nem állják a biztosítók.»  

(Az USA-ban az egyének tönkremeneteléhez 62,5%-ban az egészségi problémák jelentkezése vezet. Az American Journal of Medecine szerint 2007-ben tönkrement a biztosítottak 77,9%-a is. Az adatok szerint a befizetések 30 százaléka nem az egészségügyben kerül felhasználásra, hanem az adminisztratív költségek, a marketing és és a profit viszi el.)

 


 

 


 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.