2013. április 19., péntek

Az Unió, szerződéseivel és Chartájával egyetemben


 

«A Kossuth-on tegnap reggel arról volt szó, hogy az EU megkapta azokat a jövőre vonatkozó elemzéseket, melyekben hosszantartó elhúzódó válságot jósolnak a „szakemberek”, akik ezt a munkát minden évben elvégzik.

A levont következtetésük többek között:  fájdalmas kiigazításra van szükség,  csökkenteni kellene a béreket, a jóléti és szociális kiadásokat, az egészségügyre, oktatásra fordított összegeket különösen az olyan tagországok esetén mint pl. Görögország, Ciprus, Málta, Spanyolország, Írország, a franciák,  a hollandok és a belgák a következő kocsi a vonaton,  a magyarok,  szlovének, szlovákok, csehek, lengyelek után. 

Persze a kivitelezéssel baj van, mert egyes népeknél  a lakosságban - ahogy mondják - nagyon kicsi «az EU fellendítése iránti tehervállalási készség» (válságelnyelő képesség), lásd: a megszorítások ellen lázadoznak, tüntetnek, gyújtogatnak stb….

Az elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy a költségvetési kiigazítások (népszerű nevükön megszorítások)  keresletcsökkenést generálnak, ami a bevételeket csökkenti, s emiatt újabb kiigazítást generál és a további munkahelyek megszűnése miatt  újabb és újabb keresletcsökkenési, kiigazítási, megszorítási spirálba visz.» 

Az EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI CHARTÁJA  tartalmaz egy sereg alapvető és demokratikus jogot, közöttük elsőként az élethez valót. Jól hangzanak. A gyakorlatban azonban ezek a jogok azonban nem zavarhatják a «tízparancsolatot», tehát «A Charta rendelkezései semmilyen módon nem terjesztik ki az Uniónak a Szerződésekben meghatározott hatásköreit»…

Az EU alapszerződéseinek «tízparancsolata» a "hamisítatlan és akadályozatlan" tőkés verseny - és ennek érdekében pedig a "tőke, szolgáltatások és munkaerő szabad mozgása". 

http://europa.eu/pol/pdf/qc3209190huc_002.pdf - «Az Unió e szerződésen és az Európai Unió működéséről szóló szerződésen (a továbbiakban: a Szerződések) alapul.»

 A trojka ezekre a szerződésekre építve erőltette ki a legutóbbi Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM), és a Gazdasági és Pénzügyi Unión belüli Stabilitásról, Koordinációról és kormányzásról szóló szerződést (GPUSKK, Orbán is aláírta, talán még nem ratifikálta az országgyűlés), melyek alkalmazása likvidálja még látszólagos formájukban is a demokráciát és a szuverenitást. Egy európai IMF-et állítanak fel (integrálva ide a valódi IMF-et is), melynek nemzetekfeletti hatalma lesz, kormányzótanács irányítja, feladata az lesz, hogy biztosítsa a tőkések és spekulánsok javainak kölcsönökkel  megmentését; a «helytartók» Európa minden országában a helyszínre siethetnek munkásellenes intézkedésekkel felpakolva, ahogyan ma Görögországgal, Spanyolországgal, Ciprussal, Irországgal, stb. csinálják.

 A GPUSKK alkalmazása megköveteli még az olyan nagy és gazdag országokban is, mint Francia-, Német- vagy Spanyolország,  hogy a közkiadásokat (már a 2012-eshez képest is) 30-40 %-kal nyirbálják meg! A közszolgáltatások, oktatás, egészségügy, közlekedés, posta, stb. destrukciója ezért folyik (minden tagállamban), s ehhez a kormányoknak nincs más választása (megengedem, szándéka sem), mint brutálisan lesújtani, az összes szerzett dolgozói jogot és garanciát kétségbe vonni; ehhez kell a szakszervezetek vezetésének megnyerése, azok korporitív alávetése. Tapasztalatból tudni, hogy minden európai baloldali kormány helyettesíthető egy jobboldalival és fordítva (vagy kombinálva «nemzeti egységben») az  Unió politikájának alkalmazásában. S mindegyik kész arra, hogy a minősítő ügynökségek «túl drága a munkaerő» ítéletén változtasson.

De már a Maastrichti szerződés céljai közül sem sikerült teljesíteni egyetlenegyet sem. Az általános válság és a munkásosztály ellenállása kombinációjában minden darabokra hullik. Különleges eszközök kellenének az ellenállás letörésére képes diktatúra bevezetésére, de nem mindegyik politikai erő van meggyőződve arról, hogy végig kell menni egészen a munkásosztállyal történő brutális összecsapásig…
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.