2013. április 20., szombat

Franciaország


A Versenyhatóság a gáztarifák szabályozásának megszüntetését ajánlja a kormánynak


 

 


A deregularizációt fokról fokra ajánlja, mivel a versenynek 6 éve kitett szektorban «a fogyasztók több, mint fele nem tudja, hogy választhat magának gázszolgáltatót és 68 %-uk azt sem, hogy az EDF és a GDF Suez két különböző vállalat, egymásnak konkurensei». A franciák közel 90 %-a megmaradt történelmi szolgáltatójánál, a GDF Suez-nél.

A Hatóság úgy találja, hogy a többi szolgáltató  (EDF, Direct Energie, ENI, stb.)  a szabályozott tarifák miatt nem képes a piacra hatolni, és ez nem a fogyasztók vásárlóerejét védi (a gáz ára Franciaországban az európai átlag felett van). Ténylegesen a gáz rövid távú piaci ára (ezt hívják «spot»-nak) alacsonyabb, mint a GDF Suezé, amely hosszabb, 10-30 éves megállapodások eredményeképpeni stabilabbak, és  lehetővé teszik a szolgáltatási garancia biztonságát többmillió használó esetében. A spot  nagyon gyorsan fluktuál (ahogyan a «pénzügyi buborékról», a «gázbuborékról» is beszélnek már ).

2013-ban a GDF Suez árai emelkedése: januárban plusz 2,4 %, ezután csökkent, februárban  0,5 %, márciusban 0,3 %, áprilisban 0,6%.

Delphine Batho energiaügyi miniszter közölte, hogy a háztartások számára a kormány meg akarja őrizni a szabályozott tarifákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.