2013. április 2., kedd

"Nő a baj, tízezrek éheznek"


 






Herczog Mária neves közgazdász, családszociológus, gyermekvédelmi szakértő jelenleg az Eszterházy Károly Főiskola egyetemi docense, de dolgozik például olyan nagy nemzetközi szervezeteknek is, mint a WHO, a UNICEF vagy az Európa Tanács. A nemzetközi hírű szakember hétvégén a szegedi bölcsészkaron tartott előadást a mélyszegénységről, ezután adott exlkuzív interjút a Szeged24-nek. Tóth Andrea/Szeged24 / cikke



(Magyarorszàgon) Ma gyakorlatilag 4 millió ember él a 68 ezer forintos jövedelmi létminimum alatt, amely nem elég a megélhetéshez. Ráadásul ha valaki minimálbért keres, még a létminimumot jelentő összeget sem kapja kézhez. Emellett 1, 2 millió ember él úgynevezett extra mélyszegénységben, ami azt jelenti: a minimális létfeltételei sem adottak. Azaz nem futja például étkezésre, lakhatásra, fűtésre. Ami pedig rettenesen nagy gond, hogy ezen családokban gyerekek élnek, és a szegénység a magyar települések egyharmadát érinti. Itt az emberek hetven százaléka él mélyszegénységben. A probléma súlyosan csomósodik, mert ezeknek a településeknek az önkormányzatai is szegények, nem tudják támogatni a leszakadó rétegeket, nem képesek megfelelő szolgáltatásokat biztosítani nekik.

A magyar gyerekek egyötödét érinti a kérdés. Több mint tízezer gyerek él ma az országban, aki kifejezetten éhezik. Két kisgyermek például konkrétan az éhezésbe halt bele. Mindkét eset részletesen olvasható az ombudsman honlapján. Arról pedig tudunk, hogy emberek százai halnak meg telente kihülés miatt. Ugyanakkor a halál és a mélyszegénység kapcsolatáról csak becslések vannak. Egy kóros legyengülés vagy fertőzés összefüggése a mélyszegénységgel ugyanis nem jelenik meg az egészségügyi statisztikában.
A politika azt üzente/üzeni, hogy az emberek maguk tehetnek arról, hogy ilyen helyzetben vannak, és munkával ki tudnak belőle kerülni. De azok a kijelentések, amelyek szerint ma 47 ezer forintból meg lehet élni, csak tovább rombolják az érintett embereknek az önbizalmát, súlyosbítják a depressziójukat. Ugyanis ezek az emberek önhibájukon kívül nem tudnak ezen összeg felett teljesíteni. A szegénység ma egy stigma, amelynek nincs megoldása segítség nélkül. A fő cél az lenne, hogy ezt a mélyszegénységi cikust megtörjük. Megállítsuk a lecsúszást, a családok elszegényedését. Ez az ország érdeke.

 
Tiltakozás/petició aláírása: http://www.peticiok.com/peticio_a_szegenyeket_sulyosan_elhanyagolo_szocialpolitika_ellen




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.