2013. április 7., vasárnap

A tunéziai UGTT a sztrájkjog védelmében


 


 

Tunézia alkotmányozó nemzetgyűlése (ANC), amelyet az  iszlámista párt, az Ennahda és szövetségesei uralnak, az új alkotmányban a sztrájkjogot akarján megcsorbítani, jelentette ki az UGTT. Houcine Abassi főtitkára figyelmezetett az alkotmánytervezet  27-es cikkelye veszélyeire, «holott a sztrájk az egyetlen eszköz, hogy a társadalmi tárgyalások folyamán nyomást tudjunk gyakorolni. Ezt a fegyvert akarják kicsavarni a kezünkből.»   
Az érintett cikkely ugyan garantálja a sztrájkjogot, de csak abban a mértékben, amennyiben nem veszélyezteti az «életet, az egészséget vagy az emberek biztonságát».
«Nem hagyjuk, hogy ez a passzus átmenjen», jelentette ki  Houcine Abassi hozzátéve, hogy «azok, akik ezen cikkely mögött állnak, a szakszervezeti munkának, az UGTT-nek a végét akarják».
Múlt decemberében az UGTT aktivistáit «késekkel, kövekkel, gázsprayvel felszerelt hordák bántalmazták» a szakszervezeti szövetség szavaival. Az agresszióra akkor kerül sor, amikor Tuniszban Farhat Hached meggyilkolásának emlékünnepét tartották.
Az UGTT  tudatta, hogy ezeket az aktusokat a kormánypárti milíciák követik el, amelyek magukat a “Forradalom védelmi ligájának” nevezik».
A sztrájkjog elleni támadásra néhány nappal a tunéziai telefonközpontok mozgalma után került sor.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.