2013. július 29., hétfő

AAWL – hírek röviden


 



 

AAWL – hírek röviden




 

A Maruti Suzuki dolgozói nyertek: 9 bebörtönzött társukat kiszabadították  


Ahogy korábban közöltük, a Maruti Suzuki dolgozói hosszú csatát vívtak azért, hogy saját szakszervezetük legyen és véget vessenek a megtorlásnak ellenük. Eltökélten küzdöttek céljaikért, szolidaritási gyűlések bátorították őket Indián belül és kívül. Az akció eredménye, hogy szabadon engedték bebörtönzött  kilenc társukat .

Az autógyártás dolgozói az egész világon hasonló gondokkal küszködnek.  Klikk itt és itt bővebb információkért.

  











Dél-Korea: sztrájk a Boralban, dolgozókkal szembeni erőszak a Hyundainál


Dél-Koreában az ausztrál Boral alvállalkozó kamionosai jún. 25. óta nem veszik fel a munkát, az elbocsátások és az újjászervezés ellen tiltakoznak. Májusban már két szakszervezeti felelős egy nagyfeszültségű villanypóznán berendezkedve demonstrált. Ezután a KPTU szakszervezet országos «remény - autóbuszturnét» szervezett, melyen 5 ezer aktivista vett rész, azonban a múlt héten a Boral által felbérelt biztonsági emberek támadták meg őket. Számosan megsebesültek.

A Boral nagy  multinacionális cég,  szakszervezetellenes magatartásáról közismert. Igazán hatékony fellépés ellene csak nemzetközi összefogással lehetséges.












Az ausztrál szakszervezetek elítélik a menekültek új üldözési hullámát


A múlt héten tömegesen represszió érte a menedékjogot kérő menekülteket Ausztráliában is. A kormány bejelentette, hogy a hajón érkezőket azonnal és véglegesen  kiteszik Manus szigetére Pápua–Új Guineába, mely kormányának fizet is cserébe. Egész Ausztrália tiltakozik, ideértve a szakszervezeteket is.


Tiltakozó tüntetések lesznek Melbourne és Sydney városaiban.





A Coca-Cola dolgozói Törökországban az általános megtorlás elleni küzdelem középpontjában


A Bevcan, a Coca-Cola Company és Coca-Cola Icecek beszállítójának dolgozói hosszú évek óta harcolnak saját független szakszervezetük létrehozásának jogáért. A cég bírósághoz fordult, hogy megakadályozza. Nemzetközi kampány indult a dolgozók segítésére. Ugyanakkor folytatódik a hatóságok részéről a tüntetések szervezői, baloldali aktivisták és újságírók elleni megtorlás.













A fülöp-szigeteki dolgozók a kormánypolitika

ellen


A munkanélküliség, a nyomor nő, s emellett szakszervezeti aktivistákat
gyilkolnak, ez ellen és a kormány politkájával szemben tiltakoznak
tüntetéssel csoportok a szakszervezetekkel együtt. A rendőrség nagy
erőkkel vonult fel és megakadályozta a tüntetők vonulását. Számosan
megsebesültek, másokat letartóztattak.













Indonézia: a pálmaültetvények dolgozóinak kizsákmányolása


Malajziában és Indonéziában különösen rentábilis a pálmaolajipar. Az ültetvények környezeti hatása közismert, de az itt dolgozók kiszákmányolása kevésbé. Néhány évvel ezelőtt már született egy  jelentés a szörnyűséges malajziai munkakörülményekről, most egy másik az indonéziai  gyermekmunkáról, a kényszermunkáról, a dolgozók katasztrofális egészségi állapotáról, a munkabiztonsági körülményekről. A dolgozók csak most kezdik szakszervezeteik létrehozását helyzetük javításáért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.