2013. július 13., szombat

Hatalmas gazdasági pusztítás jöhet


Farkas: Ha ez nem sikerül, hatalmas gazdasági pusztítás jöhet

Forrás: M1/Ma Reggel | 2013. március 02. szombat 11:26 |

Csak illúzió a fellendülés? A szakértők újabb buborékokkal riogatnak a világpiacokon megfigyelhető pénzbőség miatt.



A világgazdaságban valóban hatalmas pénzmennyiség van a reálgazdasághoz képest - erősítette meg az M1 reggeli műsorában az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének szakértője. Ez a folyamat már a 70-es években elkezdődött, de korábban a válságok – többek közt ez ugyanis a feladatuk – képesek voltak leírni a felesleges tőkéket, kapacitásokat – tette hozzá Farkas Péter a Ma reggelben. A transznacionális kapitalizmusban azonban az elmúlt 30 évben a liberalizációval, a tőke szabad áramlásával ezeket a pénzeket kihitelezték, mozgatták, és fokozatosan kialakult egy hatalmas luftballon. Ehhez - tette hozzá - persze, az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed alacsony, egyszázalékos kamata is hozzájárult, de az alapvető folyamatok strukturálisak, nem pedig egyedi esetről van szó.
A konjunktúra és a lufi közti különbséget a szakértő azzal magyarázta, hogy míg az elmúlt körülbelül 200 évben a határokon átáramlott pénzmennyiség a kereskedelemhez igazodott, azaz körülbelül 1:1-hez volt az arány, a 70-es évektől kezdve jelentősen eltorzult, mostanra valahol 100:1-hez lett az arány, és csak a spekulációs pénzmennyiség az egyéves GDP-nek körülbelül a 9-10-szerese. Már 2008-ban körülbelül ilyen arányszámokat lehetett volna felírni, máskor azokban a válságok képesek voltak elégetni a felesleges pénzmennyiséget és a felesleges kapacitást, amely ma például az autóiparban legalább 1/3-os – hívta fel a figyelmet a szakember.



Mostanra azonban eljutottunk oda, hogy az állami mentőcsomagok képesek áthidalni ezeket a helyzeteket, megmenteni ezeket a kapacitásokat, így nem alakulhat ki az 1929-33-as világválság idején végbement, tisztítótűzszerű összeomlás. A szerkezeti problémák azonban megmaradtak. Ezek a megoldások most ugyanis leginkább a legnagyobb pénzügyi csoportok érdekeit fejezik ki, és mára ott tartunk, hogy a kapitalizmus korábbi korszakaival ellentétben a pénzügyi befektetések hozadéka a magasabb, nem pedig a termelőtevékenységeké, így csökkent is a világgazdaság növekedési üteme, és a termelés egyre kevéssé lesz finanszírozható.
Lufik egyébként már most is bőven vannak, a nyersanyagár például 2000 óta 2-3-szorosára nőtt, ebből következnek többek közt az új éhséghullámok, és ez hozza a fizetésimérleg-problémák egy részét is – hívta fel a figyelmet Farkas. Megoldást szerinte csak a felesleges tőke eltüntetése hozhatna, ehhez azonban vissza kellene végre szorítani a tőkecsoportok érdekeit, és egy megnyugtató világgazdaságban a közösségi érdekeket kellene előtérbe állítani. A Bulgáriában, Görögországban, Spanyolországban most kibontakozó mozgalmak éppen egy ilyen, emberarcú világ megteremtésére irányulnak – mondta a szakértő, aki úgy látja, ha ezt nem sikerül megvalósítani, hatalmas gazdasági pusztítás jöhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.