2013. július 27., szombat

Pénzügyi bűvészek eldorádója


Írta: Jungewelt
2013. július 24. (megjelent Transfomon)


A londoni City-ben annyi nagyfizetésű bankár tolong, mint sehol másutt az EU-ban.

 

Ön is közéjük tartozik?

Brecht után szabadon kérdezhetnénk mi is: Mi is egy bankrablás a bank működtetéséhez képest? A válasz magáért beszél: Európa szerte 3175 pénzügyi menedzser keres évente egy milliónál több eurót. Az EU nagyfizetésű banki alkalmazottainak háromnegyede Nagy-Britanniában tevékenykedik, s ott is természetesen főként a londoni City-ben.

Ez derül ki az Európai Bankhatóság (European Banking Authority, EBA) statisztikájából, amit hétfőn a brit fővárosban hoztak nyilvánosságra. Ennek alapján az Egyesült Királyságban 2011-ben összesen 2136 bankár éves fizetése érte le vagy haladta meg az egymillió eurót, ami az összes magas beosztású európai csúcspénztáros csaknem 77 %-át tesz ki. „Átlagfizetésük” – amibe az alapbérük és a mozgó kompenzáció is beletartozik – 1,44 millió eurót tett ki.

 
 

Az EBA szerint ez az első alkalom, amikor betekintést nyerhetünk az európai csúcs-bankárok legmagasabb térítéseibe. Második helyen – messze lemaradva a britektől – következnek a német bankárok. Közülük ugyanabban az évben 170-en kerestek egymillió felett, átlagban 1,84 millió eurót, ami egyébként több mint a brit kollégáké. Harmadik helyre a francia pénzügyi menedzsereket teszi az Európai Bankhatóság. Itt 162 pénzügyi menedzser keresett egymillió euró felett évente. Ők a 2011-es 1,59 millió eurós éves „átlagfizetéssel” kerültek a „nagy nemzetek” közé. Spanyolország 125 csúcskeresővel, Olaszország 96-tal, majd Hollandia 36-tal következik.

 

 A nagyfizetésű pénzügyi szakértők és menedzserek az EBA adatai alapján az egész pénzügyi intézményrendszerre hatással levő pozíciókban tevékenykednek. Így például, az EBA szerint ezek közé elnökségi és igazgatósági tagok, kockázatmenedzserek, jogászok, belső ellenőrök illetve személyzetisek tartoznak. Az EBA bejelentette, hogy az év végén részletes beszámolót közöl az európai hitelintézetek jövedelmezési gyakorlatáról. (dpa/jW)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.