2013. július 19., péntek

Kína-levél 403.sz. - 2013. jún. 15.



Néha mintha álmodnánk… «Kína gazdasága lelassult: jó hír», mondja címében a «Le Monde» (jún. 10.). Azért érdekes, nem? Kínát tegnap még egyhangúlag üdvözölték kiváló fejlődése miatt, hogy majd az húzza ki a világot a válságból; ma pedig szemére hányják, hogy «a befektetésektől és exporttól elfordulva a fogyasztást preferálja és a gondoskodó állam irányába (nyugdíjak és egészségügy) mutat». Ha jól értjük, a feldolgozóipar munkásainak tízmilliói – akik a hónapok óta lassuló exportot szolgálják – kevesebbet fognak dolgozni és persze kevesebb bért kapnak azért, hogy végül a fogyasztásnak tudják magukat szentelni… sőt, még betegbiztosításban és nyugdíjban is részesülnek! Ez lehet a Le Monde szerinti kínai «szocializmus»…

Nézzük csak a valóságot Li Keqiang miniszterelnök május 13-án kijelentette egy tianjini állásbörzén, hogy: az ország új kihívásokkal kell szembenézzen, 7 millió egyetemi hallgatónak kell munkát találni júliusban és a probléma kivételes súlyossággal bír. Deklarálta, hogy a «piaci mechanizmusra kell számítani» és a kis- és középvállalatokra.

Mindazonáltal a hivatalos Xinhua-ügynökség idéz egy jelentést (jún. 7.), amely kimondja, hogy ezekben a kisvállalkozásokban Shanghajban ugyanarra a posztra 40 diplomás várakozik, a közepesekben 92. Az múlt évben «csak» 62 volt a számuk. És nem csak felsőfokú diplomákról van szó, hanem a teljes ifjúság munkát keres. Egyébként a hatóságok nem is adnak számokat a feldolgozóiparban történt elbocsátásokról. Vajon majd egyszercsak hirtelen kiderül, mint a 2008-as válságban, hogy megszűnt 20 millió munkahely?

Keményen dolgozni, egyszóval: túlzott kizsákmányolás szociális háló nélkül – íme ez a 236 millió migráns dolgozó sorsa – és ők valahogy nem látják a «gondoskodó állam kezdetét», amiről a Le monde prédikál. A «China Labour Bulletin» hongkongi egyesület, amely a szakszervezeti függetlenség megveszekedett híve, idézi ezen fiatal migránsok egyikét, akit egy amerikai üzem bocsátott el Guangzhouban, mert nem vállalta a túlórákat: «A közönséges dolgozó csak keményen dolgozni tud, hogy valahogy elboldoguljon. Nincs sok álmunk. Csak annyit szeretnék, hogy a jővőben kevésbé fárasztó munkám legyen.»
Az Állami Statisztikai Hivatal szerint ezen fiatalok több mint felének nincs munkaszerződése (törvénytelenül), csak 14,3%-uknak van nyugdíjbiztosítása, 24%-uknak munkahelyi baleseti biztosítása (holott ilyen gyakran éri őket), 16,9%-uknak betegbiztosítása, 8,4%-uknak munkanélküliség elleni biztosítása és csak 6,1%-uk rendelkezik anyasági biztosítással. Ha bérük emelkedett is – átlagosan 11,8%-ot és elérte a 2290 yüant (285€) –, az csak a nagyszámú túlóráknak köszönhető.

A «kínai álom». Messze vagyunk a «kínai álomtól», melyet a Kommunista Párt új főtitkára és a köztársasági elnök, Xi Jinping ígért, de ez nem akadályozza a hivatalos szakszervezetet, az  ACFTU-t, hogy a munkások közötti új «koncepcióra» letegye a hűségesküt, a kommunista párt «kínai álom és a munka szépsége» országos kampányára. Persze az a szerencsétlen 14 éves serdülő, aki május 31-én halt meg végkimerülésben, nem számít a szakszervezeti apparátcsikok számára. 12 órázott a gongguani Yinchuan Electronicsnál, mint minden migráns dolgozó. «A munka szépsége» a leégett jilini farm migráns dolgozóinak is sokat mondhat.
Ahogy a «China Labour Bulletin» ismerteti (máj. 31.), a kampány «beszél a harmonikus társadalomról, a kemény munkáról, a kínai karakterű szocializmusról, de egy szó sincs az érdekvédelemről, és a munkásjogokról». Lang Guoqing, Qinghai tartomány egyik szakszervezeti vezetője még azt említi, hogy megszűnnek a munkahelyi konfliktusok … Na, ez aztán az álom!
Azonban a dolgozók nem szüntetik be a jogaik védelméért vívott harcot, sőt, saját képviselőik választását is keresik, ahogy Kínában a Honda történelmi jelentőségű sztrájkja megmutatta.

Sztrájk a Hondánál. 2010 május 17-én Foshanban, Guangdong feldolgozóiparban gazdag tartományában, a Honda alkatrészgyártó üzemében (CHAM) sztrájk tört ki jelentős béremelésért és a szakszervezet újjászervezéséért. Megválasztották saját reprezentánsaikat, pontos követeléseik listájával felhatalmazták őket a nevükben szóló tárgyalásokra. Mandátumuk teljesítéséről be kellett számolniuk a munkásgyűlés előtt. Az üzemi ACFTU elnöke, aki a munkáltatók mellé állt, még egy bandát is mozgósított a sztrájkolók ellen.
Elutasítva az igazgatóság ajánlatait 17 napos munkabeszüntetés után elérték a 30 %-os béremelést, a kollektív tárgyalásokról szóló szerződést. De mi lett az üzemi szakszervezetet illető követeléssel? A két évvel későbbi vizsgálat eredményét három epizódban tesszük közre.


A nagy 2010-es sztrájk után a Hondánál …

Mi változott azóta? Ez kutatta Rena Lau 2012 végén. Cikkét publikálta a «WorkingUSA: The Journal of Labor and Society» (15. kötet, 2012.dec.). Összefoglaló három részben.

Ez a sztrájk a kínai munkások osztályharcában fordulópontot jelent. Jelzi azt a hatalmas potenciált, amit ennek az országnak a munkásosztálya jelent. Ugyanakkor a hivatalos szakszervezet (ACFTU) guangdongi szárnya számára is lehetővé tette, hogy a demokratikus választások ígéretével valóban a dolgozói jogok hatékonyabb képviselője legyen. «A legfontosabb, hogy a sztrájkolók ragaszkodtak az új szakszervezeti választásokhoz». Hol tartunk ma, a munkakörülmények javultak-e, a szakszervezet demokratizálódott-e, «a munkások oldalán áll-e vagy maradt a munkáltató mellett»?

Bérek. «2011 novemberében a CHAM-nál 2319 munkás dolgozott, közülük 2116 szervezett», mégpedig stabilan, mert negyedévenként csak egy-kettő távozott, míg két évvel korábban naponta léptek ki többen. Két béremelés történt a sztrájk óta: «nagy a különbség a 2010 januári és a 2012 januári között, 118%-os bázisbéremelés,  702-ről 1530 yüanra [kb. 70-ről 155 €-ra] és 77%-os állományi járadék». Ugyanakkor a 2012 februári tárgyalásokon a szakszervezeti delegáltak 880 yüanos emelést kértek, de a munkáltató fenyegetőzése hatására visszaléptek, és a tartományi ACFTU-főnök azt mondta, alá kell írni.
2012 márciusában egy második tárgyalás is folyt, mely 430 yüanos emelést hozott. Sokan csalódottak voltak, mivel a vágtató infláció gyorsan tönkrevágta a béreket.«Látjuk, hogy a  CHAM újjászervezett szakszervezete többé-kevésbé a bíró szerepét játssza a tőke-munka között (…) anélkül, hogy energikusan kiállna a követelések mellett. (…) Az utolsó béremelés pedig még alacsonyabb volt.»

Szakszervezeti újjászervezés. Jún. 3-án nyílt levélben megerősítették a dolgozók, hogy műhelyszinten a bázisdolgozók voksolnak. A 2010. júniusi bértárgyalások után két hónappal irányozták elő az új szakszervezeti választásokat. Kezdetben a dolgozók nem célozták meg a szakszervezet újjászervezését. Számukra a szervezet átlagosan havi 5 yüan fejében lehetővé tette, hogy bizonyos előnyökhöz jussanak (nevezetesen vásárlási utalványok formájában). Nem volt fogalmuk arról, hogy a szakszervezetnek milyennek kell lennie, ha munkahelyi problémájuk volt, nem ide fordultak. A Hondánál a sztrájk előtt nem is tudtak sokat szakszervezeti elnökükről, Wu Youhe-ról, hacsak azt nem, hogy az igazgatóság követelései mellé állt. A sztrájk alatt értették meg igazán  szervilitását, ekkor vetődött fel igényük a szervezeti megújulásra és került az a középpontba.
A guangdongi ACFTU-hoz fordultak, az alelnök, Kong Xianghong a kezdeményezést melegen fogadta, a sajtó előtt bejelentette, hogy arról van szó, a «kellemetlen eseményt» (a sztrájkot) pozitív lehetőséggé kell alakítani és a Honda új választásai jó tapasztalat lesz a szakszervezet általános reformjához.

Első választás. 2010 augusztusa és októbere között részleges választást tartottak (végrehajtó bizottsági helyek és néhány műhelyszekció): «a fiatalok képviselője, egy alelnök és egy állandó  káder megválasztását; a küldöttgyűlést; első kongresszusuk összehívását».
Minthogy kiegészítő helyekről volt szó, a végrehajtó bizottság a helyén maradt, benne a népszerűtlen Wu Youhe is. Az ACFTU rendje szerint a helyi szakszervezetek nevezik meg a jelölteket a voksolás előtt.
(Folytatjuk)
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
A jilini tragédia után…
A sajtó nem beszél a jilini szárnyasfarm kigyulladáskor meghalt 120 dolgozóról. Egy guangzhoui híres blogger, Li Huizhi kérdéseket tett fel a kulcsra zárt ajtókkal kapcsolatban: «Üzem ez vagy börtön? Az igazgatóság a dolgozókat emberi lényeknek vagy szárnyasoknak tartja?»
A hivatalos Xinhua sajtóügynökség még a tragédia napján kijelentette, annak ellenére, hogy a «központi kormány a biztonság kérdéseinek átvizsgálására szólított, a vállalatok profit utáni hajszája a biztonság elhanyagolásához vezet a tisztviselők lustasága mellett.» De hát akkor ki bátorítja, ha nem a kommunista párt és az állam már 30 éve a«profithajhászást» ? Ki nevezi ki és védelmezi a kádereket és a korrupt igazgatást?
Ha vészkijáratok nem léteznek, vagy blokkolva vannak, akkor az nem tűzeset, hanem gyilkosság, szögezi le az AMRC. A vezetők felelősségre vonása meg fog történni a 2002 jún. 29-i törvénynek megfelelően? Lesz joga az ACFTU-nak az ilyen üzem felügyeletére, ahogyan az 52-es cikkely kimondja?
Az IUF (nemzetközi élelmezési és mezőgazdasági szakszervezet) világos jún.7-i kommünikéjében: «Miért tolerálják ezt a helyzetet? A legtöbb jelentés kiemeli a korrupt tisztviselők és a vállalati igazgatás baráti viszonyát. A biztonsági előírások be nem tartása vagy a környezetszennyezés így nem jelent problémát. A dolgozóknak viszont nincs módjuk rá, hogy kollektívan megszervezzék a biztonság követelését.»

Az 1989 jún. 4. évfordulója…
Az Emberi jogok  ligájának Bulletin Chine 77-es száma (május) emlékeztet arra, hogy minden évben a demokratikus mozgalom évfordulója közeledtével a rendőrség ellenőrzi az aktivistákat, telefonvonalukat, internetes hozzáférésüket elvágja. A forrás neveket és eseteket idéz (Ye Du, Yu Gang, Tang Jingling, Liang Songji, Xu Xiangrong, Li Weiguo, Li Wensheng, Yang Tingjian, Qiu Hua, Luo Qian, Zhang Shanguang, Li Jianjun).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.