2013. július 9., kedd

Vatikán


Világi társadalom: "a hit nem magánügy" jelentette ki Ferenc pápa első enciklikájában




Encyclique pape François foi
Júl. 5-én egy vatikáni sajtókonferencián bemutatták Ferenc pápa első enciklikáját "Lumen Fidei" – "A hit fénye" címmel (elődje kezét jelentősen magán viseli).
Ouellet kardinális aláhúzta, hogy a Lumen Fidei "a hitről mesél" (…) "mintegy program formájában". Megerősíti a római egyház opponálását a köztársasággal szemben, mivel az a hitet és vallásgyakorlatot magánügynek tekinti. Nem magánügy, hanem fény a család és a társadalom számára, a modernitásban az emberek egyenlőségét keresték, de megértették, hogy az alapító atyára alapozás nélkül nem lehetséges. Így a testvériség valódi gyökeréhez vissza kell térni, a hit segít felfedni a kormányzás valódi formáit, annak felismerését, hogy a hatalom istené a közjó szolgálatában.
2008 ápr. 16-án XVI. Benedek a Fehér Házban jártakor megerősítette, az „egészséges világi szemlélet” elismeri az egyházak szerepét és helyét a társadalmi életben és ez a demokrácia egyik pillére. Abban az időben a katolikus egyház aktívabb szerepvállalására buzdított a társadalmi életben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.