2013. július 2., kedd

"Morsi, távozz!" – Óriástüntetések Egyiptomban


Egypte manifestations Morsi dégage
Jún. 30-án, egy évvel Morsi elnöki beiktatása után milliók mentek az utcákra lemondását követelve az ország városaiban skandálva : «Mondjon le» és « A nép rendszerváltást akar». Egy katonai forrás szerint Egyiptom történetének legnagyobb tüntetései zajlottak most, a hivatalok és vállalatok legtöbbje bezárva maradt.
Az elnöki rezidencia közelében 25 000 iszlámista tüntető gyűlt össze megvédeni az elnök legitimitását. 7 halottat és 600 sebesültet eredményeztek az összecsapások a Reuters közlése alapján. A hadsereg kész a beavatkozásra és védi az ország ellátásához szükséges létesítményeket. A legfontosabb egyiptomi ellenzési koalíció, a Tamarrod-mozgalom (felkelés arabul) a tüntetőket arra szólította, hogy maradjanak az utcákon a diktatórikus Morsi lemondásáig. Az egyiptomi elnököt az a vád éri, hogy az iszlám-hívek javára kormányoz, s a gazdaságot hagyja összeomlani. A Tamarrod ultimátumot intézett júl. 2-én 17 óráig az elnök lemondására és előrehozott elnökválasztás kiírására.
Morsi hívei annak legitimitását húzzák alá, s maga Morsi is a Guardiannak adott interjújában elutasítja lemondását mondván, hogy csak a párbeszéd tud egyetértést létrehozni és hajlandó komoly, nemzeti dialógus folytatására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.