2013. július 29., hétfő

Görögország







Gyertek nyaralni Görögországba!  Csodás a kék tenger, a fények, a friss szél, az ouzo frissítő, az illatok erősebbek. Csak a görögök életét ne nézzéték.
Naná, az állam eladósodott, az adók nem futottak be, hiszen foglalkozásként az adóellenőr sem létezett, a gyógyszer azonban túl erős. Ráadásul nem is használ, csak mellékhatásai vannak. Folyamatos recesszió, 30 %-os munkanéküliség.  Szorítják a derékszíjat, de Európa újabb és újabb szorítást követel. A nyugdíjakat csökkentették (havi 400 euróból kell élni, s itt az kevés, nagyon-nagyon kevés...), 16 ezer tisztviselő állását megszüntették (ők meg éljenek, amiből tudnak) a repülőtereket magánkézbe adták (jobb helyen lesz az!), minden minisztérium területén megnyirbálták a költségvetést (a tévéképernyő is sötét maradt néhány napra), most meg már a pópák se kapnak fizetést! Mivel az állam-egyház szétválása sosem történt meg, igy Brüsszel parancsára 9 500 pópa szintén munkanélküli lett, be kell állniuk a koldusok seregébe.
Követi őket a trojka újabb 4 ezer tisztviselő áldozata még ezévben és 12 500 a jövő év végéig.  A válság táplálja a válságot…  Gyakoriak a sztrájkok. Jobb nem számítani a tömegközlekedésre, tessék türelemmel lenni, rugalmasan programot váltani.

A szélsőjobboldal pedig profitál a helyzetből. Parlamenti párt lett, képviselői egy szót ismernek: bevándoroltak.  Ezévben több mint 150 rasszista támadást követtek el afgánok, szomáliaiak, bangladeshiek ellen. Tessék turistának kinézni!
A «segítség» külföldről jön. Angela Merkeltől, meg azoktól a képviselőktől, akik azt javasolták, hogy adják el még a szigeteket is; Coscotól, a kínai hajógyárostól, aki már a harmadik rakodópartját avatja Pireuszban; a Shah Deniz gázkozorciumtól, amelyik majd az azeri gázt szállítja; a kelet-eruópai és orosz befektetőktől, akik meggyőződve arról, «az országban van potenciál» nézegetik a kiárusítandó portékát…
El kell menni Görögországba! Már csak azért is, legyen fogalmunk arról, mi vár ránk… a nem is olyan távoli jövőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.