2013. július 9., kedd

Portugália



A kormány ellentmondásoktól aláaknázva, diszkreditálva, válságban, a Standard and Poor's leminősít

Paulo Portas



2013 júl. 6-án Paulo Portas a leköszönő CDS-PP - kereszténydemokrata ­ - miniszter egyezségre jutott Pedro Passos Coelho miniszterelnökkel, a PSD konzervatív párt vezetőjével.
Paulo Portas lemondása után miniszterelnök-helyettesként lett megbízva a külügyekkel, a trojkával való tárgyalások folytatásával. A gazdaságpolitikával is ő foglalkozik Maria Luís Albuquerque felügyeletével, akit szintén diszkreditáltak posztján: a REFER pénzügyi igazgatója volt, s a nemzeti vasúttársaságnál 6 milliárd eurós adósságot szedett össze egy mozgókamatú, a bankoknak nagy hasznot hajtó kölcsön révén.
Paulo Portasnak kell biztosítani a «szigorításokat». A nyolcadik kiigazítási programot jelentette be, amely során 4,7 millió eurót kell megspórolni az államreform megnyirbálásai során.
A megújított koalíciós tárgyalást felfüggesztette az államelnök, Aníbal Cavaco Silva.
A CGTP-IN szakszervezeti szövetség előrehozott választásokat követel, ezért hívott országos demonstrációra. Az UGT ­ amely a maga részéről azt tartja, hogy a «költségvetési kiigazítások szükségesek», de ­ úgy nyilatkozott, hogy «nem lehet folytatni a gazdaság komplett fojtogatását, a munkanélküliséget, a pauperizációt, amely a biztonság teljes hiányához, a teljes reménytelenséghez vezet a dolgozók, fiatalok, nyugdíjasok számára.».
A jún. 27-i sztrájknak nagy volt a sikere, ez vezetett a trojka kormányának válságához, miniszterei lemondásához.
Néhány napja a Standard and Poor’s bejelentette, hogy szándékában áll Portugália leminősítése, a stabil adósságról a negatívra. A piacokat nyugtalanítja, hogy a szigorítások politikai válsághoz vezetnek, a múlt héten az európai felelősök, közöttük Barroso nem győzték a figyelmet az „erőfeszítések megsokszorozására” terelni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.