2013. július 28., vasárnap

Rövid hírek




Tunézia: az ország felkel Mohamed Brahmi gyilkosai ellen


Pénteken az UGTT szakszervezeti tömörülés általános sztrájkot hirdetett Brahmi ellenzéki képviselő meggyilkolására reagálva. Szinte az egész ország felkelt, 42 képviselő pedig úgy döntött, elhagyja az alkotmányozó nemzetgyűlést.  

Mohamed Brahmit 14 lövéssel ölték meg, ugyanolyan módon ahogy Chokri Belaïdod febr. 6-án. Leánya szerint azt fontolgatta, lemond az alkotmányozó nemzetgyűlési képviselőségéről.  Tiltakozó sztrájk Kasserine-ben, Gafsában, ahol megölték és Kefben. Sidi Bouzidban, a megölt képviselő szülővárosában (a Ben Ali rendszerét szétzúzó felkelés bölcsője 2011 januárjában) a város ügyeinek intézésére tanácsot állítottak a jelenlegi «hatalom bukásáig» ahogy a tüntetők mondják.  

Legalább 42 különböző politikai erőhöz tartozó képviselő kérte a kormány felosztását és  az Alkotmányozó Nemzetgyűlés előtti ülősztrájkot iíért. Posztjukról lemondtak, és sokan tartanak attól, hogy pártjuk nem talál helyükre senkit.

2013 márciusában Sami Tahri, az UGTT főtitkárhelyettese ekként magyarázta az agressziót: «a terrorista bandákat az állam finanszírozza (…) Csak úgy lehet megérteni az eseményeket, ha az Ennahdával, az amerikai kormánnyal és az öbölbeli államokkal hozzuk kapcsolatba, amelyek az iszlámot használják azon erők támogatására, amelyek a térséget feldarabolni akarják».

 Egyiptom: Kairóban több mint 70 halott Morsi hívei között a tüntetések során.

Maliban elnökválasztás lesz hat hónappal a francia vezetésű katonai intervenció után. Az országban 3 200 francia katona állomásozik – és tíz fős magyar kontingens «szolgálja a lakosság védelmét».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.