2013. július 18., csütörtök

Napi 16 óra munkából is képtelenség megélni




Szerző: hvg.hu




A McDonald's és a Visa megkísérelte pénzügyi tanácsadással ellátni alkalmazottait, a gond csak az, hogy a dolgozók számára írt pénzügyi tervből az jött ki, hogy az átlag McDonald's dolgozó épphogy nem hal éhen. A pénzügyi tervekkel más gond is van.

   
A pénzügyi tervek gondosan számba veszik a dolgozók bevételeit és kiadásait, részletesen kitérve a lakhatás, a rezsi, az egészségügyi biztosítás és a napi megélhetés költségeire. A gond az, hogy akárhogy számolgat a McDonald's és a Visa, következtetésként mindig az jön ki, hogy az átlag gyorséttermi fizetésből nem lehet megélni. Alább tekinthető meg a mintaköltségvetés, utána következzen néhány érdekes következtetés – írja a Pénzügyi Szemle Online blogja.

Az átlag McDonald's dolgozó 7,72 dollárt keres óránként, ez a 40 órás munkahéttel felszorozva, korrigálva az adókkal, megközelítőleg kiad havi 1105 dolláros fizetést. Ilyen havi bevétellel eleve lehetetlen megélni az Egyesült Államokban a McDonald's és a Visa szerint, így nem meglepő, hogy rögtön azzal kalkulálnak, hogy az átlag dolgozónak van egy másik 8 órás munkája is, amiért további 955 dollár üti a markát havonta.
                      



Miután az emberük ledolgozta a napi 16 óráját, nézzük meg a költségeket. Lakhatásra – albérlet vagy jelzáloghitel – havi 600 dollár megy el, ami tekintettel arra, hogy az átlag lakbér 2012-ben 1048 dollár volt az USA-ban, előrevetíti, hogy egy rendkívül szerény lakhatásról van szó. A 20 dolláros havi egészségbiztosítás sehogy sem jön ki, mint ahogyan a 0 dolláros fűtésszámla is gyanús, hacsak a példában szereplő dolgozó nem épp valamelyik déli államban székel. Miután ledolgozta napi 16 óráját, hazatért a fűtetlen lakásába, hősünknek még mindig marad havi 800, vagyis napi 27 dollárja – 5500 forint megközelítőleg –, hogy ételt, italt, esetleg benzint, ruhát vegyen magának, esetleg beüljön egy sörre a barátokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.