2013. július 24., szerda

Franciaország


A nyár kellős közepén


Daniel Gluckstein,
a Független Munkáspárt országos titkára


Miért kell a nyár kellôs közepén elôkészítenünk a szept. 28-i központi nagygyűlést Párizsban (s más városokban)? Pontos prognózist adhatunk, hogy mi lesz két hónap múlva?  Nagy a valószínűsége.
A nyugdíjreform. Az Hollande-Ayrault kormány a törvénytervezetet a parlament elé októberben akarja vinni. Sürgősnek tartja, mert úgymond 2020-ban 20 milliárdos deficittel kell számolni. Szégyenletes csalás, mikor a bankok számára 30 milliárdos nevetségesen alacsony kamatozású kölcsönt biztosít a kismegtakarítások kamata csökkentésébôl!  Mi vár ránk szeptemberben? A munkásosztály szervezeteivel egységben képes lesz-e meghátrálásra késztetni a kormányt? Vagy ismételten beleütközik azokba az akadályokba, amelyekbe szokott: a politikai és szakszervezeti vezetőkbe, akik legitimnek tartják ezt a mondvacsinált deficitet, «vitát» reklamálnak, hogy ismertethessék «állásfoglalásukat»?
Hol tartanak két hónap múlva a spanyol, portugál, görög dolgozók? Milyen újabb csapásokat mér rájuk a trojka addig? Meddig tudja integrálni az osztályszervezeteket a «paktumokba» és «társadalmi párbeszédekbe»?
S Franciaországban hol lesz szept. 28-án a «III. decentralizációs aktus»? A kormány óriási nyomást fejt ki, de el lehet-e felejteni a választott képviselők növekvő ellenállását? Még ha a Front de gauche opponál is ennek a reformnak, bizonyos felelősei kijelentették, mellette lennének, ha … meg lehetne vitatni.
Lehetetlen mindenre előre pontosan válaszolni. De számos munkásaktíva, anélkül, hogy teljes mértékben osztaná helyzetértékelésünket, a mi aktivistáinkkal együtt fog harcolni szept. 28-án a munkásosztály szükségleteinek biztosításáért a reakciós kormánypolitika ellen.
Egész Európában a dolgozók, az aktivisták folytatják az útkeresést, a szervezett akciót, hogy végezzenek a trojka, az Európai Unió nemzetközi pénzügyi intézményével.
Számosan – már 700-an –, választott képviselők is, készítik küldöttségüket az Elysée-be, hogy a települések szabad egyesülési jogának helyreállítását követeljék. Tudják, hogy a munkásosztály és a demokrácia védelmének közös akciójában számíthatnak erre a pártra.
A fenyegető katasztrófával szemben együtt meg kell védenünk a dolgozókat, a népet. Nagygyűléseink támpontot jelentenek majd ehhez; független pártunk – mely azt teszi, amit mond és azt mondja, amit tesz - ehhez akar segítséget adni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.