2013. július 22., hétfő

Röviden

  Japán. A hatalomban levő párt nyerte meg a szenátori választásokat és vezetője, Shinzo Abe szabad kezet kapott a gazdaság fellendítésére monetáris eszközökkel, a munka rugalmassá tételével és alkotmánymódosítással – az USA szoros felügyelete mellett.


 Tegnapi hír, hogy a pénzügyi válság kezdete óta a világ financiális szolgálatai közül a legkifizetődőbbek a biztosítási és banki szolgáltatások, átlagos hasznuk 2012-ben 16,5% 2012-ben. 


USA. A michigani Detroit csődhelyzete veszélyezteti a nyugdíjak és a tisztiviselők jövedelmének kifizetését. A város adóssága 18,5 milliárd dollár. Miután a nagy autógyárakat, közöttük a General Motorst bezárták, 60 éven felüli lakossága felét elvesztette, 700 ezer lakosból több mint egynegyed a szégénységi küszöb alatt él, ezek közel 80 %-a fekete. A közszolgáltatások (közvilágítás, mentők, rendőrség) félgőzzel működnek. A város nem tudja fizetni 10 ezer alkalmazottja és 20 ezer nyugdíjasa egészségügyi biztosítását. Az USA-ban a nyugdíjak a tőkésítés rendszerének függvénye. A bérből élők jövőbeli nyugdíjukra a nyugdíjalapokba fizetnek be, amely azt kihelyezi. A detroiti bedőlt költségvetés így most 2 milliárd dollárral tartozik a nyugdíjalapnak.

Egyesült Királyság: átlagbér 2901€, minimálbér 1185€ - a munkanélküli jövedelme, bértől függetlenül maximum 400  fontsterling … Philip Clarke, a Tesco brit áruházlánc vezérigazgatója szerint a történelmileg alacsony élelmiszerárak fenntarthatatlanok. "Az élelmiszerárak és a jövedelemből a táplálkozásra fordított rész jócskán följebb mehetnek" - mondta. Szerinte már most növekszik az igény az élelmiszerekre, ez pedig a kereslet és a kínálat törvényei miatt az árak emelkedésével fog járni.

Magyarország: olcsóbb nem lesz a tankönyv, viszont a kormány minden más kívánalmának meg fog felelni. Az elsősök, ötödikesek és kilencedikesek olyan segédleteket lesznek kénytelenek használni, amelyeket a Fidesz-jogalkotás törvényei szültek. Az iskola, tanár, szülő és gyerek, valamint a tankönyvkiadók közé beékelődik az állami terjesztőcég, a Kello, s manipulálja, s hogy melyik kiadvány juthat el a tanulókig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.