2013. július 18., csütörtök

AAWL mini-hírek


Australie Asie travailleur liens



 




A szíriai dolgozóknak saját céljaikat kell védeni a jelenlegi polgárháborúban is

Két év telt el az Asszad-kormány elleni felkelés óta. Azóta a dolgozók, a haladó szervezeteik számára a helyzet egyre nehezebb. Nem kis idő óta a reakciós és imperialista erők megpróbálják saját javukra fordítani a háború kimenetelét. Ebben az évben a háború a szíriai népességre nézve az eddiginél is brutálisabb formát öltött, de a szíriai munkásosztály harca nem áll le, folytatja azt a kormánnyal szemben,  a szalafisták és minden, az imperialiták által pénzelt csoportok ellen. Rádióriport a Szíriai Forradalmi Baloldal egy felelősével: klikk.


A mészárlás leálllítását! A Fülöp-szigeteken Dodong elvtársunkat megölték

Antonio "Dodong" Petalcorint, a szállítási szakszervezet vezetőjét 2013 júl. 2-án házával szemben megölték.  A gyilkos, akinek tettét videokamerák is rögzítették, motorkerékpárján nyugodtan távozott.  A Fülöp-szigetek veszedelmes helynek számítanak a szakszervezeti szervezkedés szempontjából, már eddig számos vezetőt gyilkoltak meg a múltban. Nemzetközi kampány indult annak követelésére, hogy  a gyilkosokat igazságszolgáltatás elé állítsák.


India déli részén dolgozókat maga alá temetve egy szálloda összeomlott

A múlt hétfőn egy szállodát és éttermet magába foglaló kétemeletes épület  omlott össze Hyderabadban. Az alkalmazottakat és a helyi, az étteremben étkező dolgozókat maga alá temette, 17 halott és mintegy 20 súlyos sebesült lett az eredménye.  Nem első ízben történik hasonló szerencsétlenség, ami a munka- és életkörülmények megfelelő szintje hiányára utal.


Az autóipari dolgozók folytatják küzdelmüket munkahelyükért és a szervezkedés jogáért

Az ausztrál autóipari munkások nincsenek egyedül a harcban, amely az egyre hosszabb munkaidő és egyre kevesebb fizetés ellen folyik. Indiában a a Maruti Suzuki dolgozói folytatják szolidaritási akciójukat a vállalati nyomás ellenére. Dél-Koreában a General Motors dolgozói sztrájkoltak tömegesen bér és munkakörülményeket érintő kérdések miatt. Az autóipar globálisan integrálódott világszinten, a dolgozók harcához hatékonyabb stratégiára és nemzetközileg szervezett taktikára van szükség.


Az iraki dolgozók megnyerték a csatát

Bassorah városában korábban olajipari munkások tüntettek  bérük kifizetéséért és a korrupció ellen. Szakszervezetük vezetője, Hassan Jumaa Awad bíróság elé került illegális szervezkedés vádjával (link) s védelmére a dolgozók és szövetségeseik összefogtak. Nemzetközi kampány született a vádak eltörlésének kővetelésével. Ebben a hónapban egy bassorahi bíróság el is utasította a vádakat. Jelentős győzelmet arattak az iraki dolgozók.



A thaiföldi Electrolux dolgozóinak részleges győzelme
Ez év elején az Electrolux 129 dolgozóját bocsátotta el szakszervezeti tevékenységért.  A dolgozók nem nyugodtak bele és az elbocsátottak visszavételét követelték, aminek következtében ezen a héten a vállalat bejelentette, visszaveszi őket és visszavonja az ellenük indított bírósági feljelentést. A személyzet többi része számára a küzdelem folytatódik.


   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.