2012. május 8., kedd

Az újságíró és a megszólalás



Az alábbiakban reagálunk a HVG-ben megjelent cikkre (Akik meg akarják óvni Európát a matematikától, 2012. május 08., Szerző: Tallián Miklós). Igazából nem kellene foglalkozni vele, mégis megragadjuk a kritika fonalát, hogy a médiahazugságok természetére mutassunk, melynek ez a cikk az állatorvosi lova. A cikk feketében,  megjegyzéseink zárójelben, pirossal.)




A szélsőjobbtól a szélsőbalig számosan ünneplik a görög(és francia) választások eredményét azzal a felkiáltással, hogy a nép végre megmutatta az erejét, és bátran visszautasítja a megszorításokat. Nos. Rögtön a legelején szögezzük le: azzal kampányolni, hogy kedves nép, nem kell önöknek semmit kifizetni, mert minden lesz továbbra is ingyen, hát, körülbelül akkora bátorság, amekkoráról a Fidesz tett tanúbizonyságot a 2008-as „szociális” népszavazás során. Azaz semekkora. Komolyan, ki gondolja ezt ép ésszel másképp? Egyébként pontosan ezért vannak a költségvetésre vonatkozó kérdések kizárva a népszavazásból, és pontosan ezért volt szomorú választóvonal, amikor a magyar Alkotmánybíróság asszisztálásával mégis sor kerülhetett hasonlóra.

(A normális «szélsőbal» olyannyira nem ünnepli ezeket a választási eredményeket, mint amennyire tisztában van a parlamentáris kretenizmussal valamint az elb…tt helyzet reménytelenségével. Ennek ellenére persze tökéletesen igaz, hogy – minő meglepetés! –  a rohadék nép nem akar fizetni, holott kutyakötelessége volna, ehelyett mindent továbbra is ingyen elvár! Talliánunk nyilván nem ismeri az EU Eurostat nevű erősen szélsőbaloldali – vagy jobb? –  hivatal statisztikáját, melyben feketén fehéren olvasható: a lusta görögök termelékenysége az európai átlag 95 %-a, bére viszont csak 60 %-os... Azóta se munka, se pénz, a bérek felére olvadtak (nettó 470 euró), a munkanélküliek egynegyede kap ellátást (280 euró). A kollektív szerződéseket megszüntették,  a munkáltató szabadon elbocsáthat vagy csökkentheti a munkaidőt, vele arányosan a bért is, s még 150 ezer embert tesznek utcára a közszolgáltatásokból. Az emberek „Róbert bácsi” konyhája előtt állnak sorban...
A „szociális” népszavazás szintén arról szólt – ha a Fidesz sajátos jellegűre is formálta – : lemondjunk-e nehezen kivívott jogainkról azért, hogy a nagytőke, a pénzügyi tőke haszna méginkább az egeket verje? Esetleg Tallián újságíró kedvéért? Ezért vannak kizárva a népszavazásból a költségvetési kérdések: ezt biztosan nem szavazná meg akármilyen parasztvakítással sem a nép. A kérdések a gazdaságban dőlnek el.)

Mit lehet ebben a helyzetben üzenni a görögöknek? Hogy félni kell, mert fájni fog. A képlet borzasztó egyszerű: többet költenek, mint amennyi forrásuk van. Még úgy is, hogy az állami szférában már jelentős fizetés-visszavágáson és egyebeken estek túl. Ha nem kapnak több hitelt, akkor akármekkora is a forradalmi lendület, még akkor sem lesznek képesek kifizetni az állami alkalmazottakat, a nyugdíjakat és a többit, ha egy fillért sem fizetnek vissza a korábbi kölcsönökből. Ezt minimális matematikai előképzettséggel (általános iskola 3. osztály) meg lehet jósolni, ez a tény még a népakaratnál és mindenféle (valós és fülke-) forradalomnál is erősebb.

(Lehet üzengetni a «görögöknek». De melyiknek? A görög nagytőkések svájci számlákon az ország adósságának dupláját őrzik. Vagy a Perama hajógyártó 3 év alatt 9500 elbocsátott munkásának, akik zöme munkanélküli, a gyár előtt ácsorog nap mint nap remélve újrafelvételét? Utóbbiaknak azt is lehetne üzenni: «ne fizessetek! Mi közötök van a válsághoz? Ti csináltátok? A forrásaitokat ti aknáztátok ki, vagy a nemzetközi nagytőke?» S úgy rémlik, mintha nem is lennének egyedül ebben a helyzetben… Egyszerű, nemhogy harmadikos, még az óvodai katica-csoportos sem vállalja más helyett a sarokbaállítást.)

Teljesen nyilvánvaló, hogy a megszorítások ellen a „ne fizessünk, mert csak” programjával tiltakozó pártoknak fogalmuk sincs, mi lesz az után, hogy a jelenleg rendelkezésre álló pénz pénz elfogy. Azaz körülbelül két hónap múlva. Merthogy még annyi sem hangzott el, hogy majd megadóztatják a lottót.

(A «rendelkezésre álló pénzt elfogy»; na ja, mert egy gazdaság olyan, mint egy pohár sör, egyszercsak végetér, mi? Tallián olyanról még nem is hallott – igaz, Magyarországcsak sincs régóta sajátja –, hogy a mezőgazdaság, ipar, termékeket állít elő, biztosítja a szükségleteket. Merthogy az /azóta privatizált/ lottó megadóztatásából nehéz lenne...)

Nem meglepő persze, hogy nem jut eszükbe semmi okos, a Cohn-Bendit-t és a görög kommunistáknál jóval okosabbakat is maga mögött tudható kezdeményezés sem jut tovább, mint hogy Bogár Lászlóhoz vagy Matolcsy Györgyhöz illő módon szidja az Unió elitjét és állítólagos technokratáit (akik egyébként legitim, választott tisztviselők). Megint az derül ki, hogy az Orbán-kormány sok kritikusának világképe az Orbán-kormányéra hajaz. Az európai válság megoldására pedig azt javasolják, hogy „alulról szerveződő” módon mindenféle szakmák képviselői vegyenek részt európai csereprogramokban, európai (értsd: német meg svéd) pénzből. Mert ettől nyilván rettentő hatékonyan menne minden újra. Plusz elvileg miben különbözik ez egy több pénzből megvalósított, turisztikai feladatokkal egybekötött közmunkaprogramtól? Semmiben. Hogy az állami kiadások visszavágása miatt visszaesik a gazdaság? Talán mert a kiadások visszafogása előtt is túlzottan függött az állami pénzektől.

(Ki választotta meg Barrosot? Ki választotta meg a Bizottságot, a technokratákat? Ugyan, tessék már megjelölni: milyen szavazással, vagy netán csak Tallián Miklós személy szerint? Ez a fajta hazudozás és mentegetés hajaz kiválóan az Orbán-kormányéra. Német meg svéd pénzből? Talán azzal sincs tisztában Tallián, hogy minden nemzet GDP-je arányában befizet ebbe az EU-ba, ahol célirányosan visszaosztják ezeket a közös pénzeket? A GDP-be  pedig beletartozik az a profit is, amelynek színét se látjuk, miután a ingyen-zöldberuházások, olcsó és jogok nélküli munkaerő élvezői úgy elviszi, mint a sicc! Úgy tűnik, azzal sincs tisztában, miből állanak az állami pénzügyek. Segítek: olyan, hogy „állami pénz” nincs, az befizetésekből áll /a munka és a tőke oldaláról/, ha befizetési oldal valamelyik szereplője egyre kevesebbel (gyakran semmivel sem) járul hozzá, hiány lép fel a kiadási oldalon, amit kölcsönnel pótol az uralkodó osztályt képviselő közhatalom. Ha a tőke terhei csökkennek, akkor nincs pénz a szokásos közfeladatok ellátására, de a már sokszor visszafizetett kölcsönt, azt aztán követelik, s ekkor kell a lakosság zsebében turkálni, fizetésre bírni mindenáron.)

Vegyük észre, ez valamelyest különbözik a francia szocialisták programjától, az ugyanis csak szimplán nem fog működni, mivel a magas adókból finanszírozott gazdaságélénkítésre épít. Ez pedig sosem működik, Matolcsy Györgynek se jött be. (Szóval lehet, hogy a francia választásokon Orbán új ellenfelet kapott, Matolcsy viszont új barátot.) De Matolcsy – vagy a gigantikus mennyiségű közpénzzel gazdaságot élénkítő Barack Obama – legalább elismeri, hogy a pénznek jönnie kell valahonnan, és nem árt, ha ez valami termelő elfoglaltság, nem pedig mondjuk Németország bankszámlája, esetleg vasútrablás vagy ilyesmi. Kis szerencsével egyébként Franciaország helyzete Hollande programja ellenére is javulhat, mert ott még mindig vannak páran, akik tudnak hasznos dolgokat csinálni. Például repülőgépeket.
De ők vannak kisebbségben. A görögöknél meg a görög bátorságról szónoklóknál érdekes módon senkinek nem jut eszébe, hogy például el lehetne menni csinálni valami hasznosat. Például indítani egy vállalkozást, ami értékesíthető dolgokat termel, ami keresett szolgáltatást nyújt.

(Elképesztő gondolati zagyvaság. Ha valaki kiigazodna benne, szóljon. Mi nem fog működni? Ki, kinek barátja? Mit ismer el Obama és a többi mit nem? Mégis, Németország hogyan tölti fel bankszámláját? Felsorolná az a «párat» aki Hollande programja ellenére pl. repülőt csinálna? Arra is nagyon várom a tippeket, milyen vállalkozást kellene elindítani, hogy „értékesíthető dolgokat” lehessen termelni, „keresett szolgáltatást” nyújtani! Evvel egycsapásra meg is tudnánk oldani a világ összes létező baját. De ne gyertek olyannal, hogy telefongyártás, ki lett próbálva, elviszik Távol-Keletre, lásd Nokia.)

Mit lehet ilyenkor tenni? Borzasztó egyszerű, ha nem kell hitel, nem kapnak hitelt, és kész. Az Unió többi állama legfeljebb annyit tehet, hogy egyszer megmenti a görög csőd által megborított többi uniós vállalkozást (amazok persze azért egy ideje sejthették, hogy nem a legbiztosabb olyan államba fektetni, amelyik lényegében semmilyen uniós szabályt nem tart be, viszont a pénzeket lelkiismeretesen felveszi).
Aztán meg lehet nézni, mire jutnak a nagy bátorságukkal: pont annyira, amennyire önerőből piacképes termékeket és szolgáltatásokat tudnak nyújtani. Ha nincs hitel, akkor bizony nem fognak tudni mást elosztani, mint ami megvan. Nagyon remélem, akik most a görög szavazópolgárok bölcsességét és bátorságát méltatják, akkor majd ugyanilyen lelkesen fognak szólni az eredményekről. Amik minden bizonnyal nagyon fényesek lesznek.

(A szerző rosszindulata butaságánál is súlyosabb. Nem, nem kell nekik hitel. Nem ők vették fel, hanem jobb- és baloldali kormányaik. Nem ők húztak belőle hasznot, nem részesültek belőle. Te, Tallián, te szoktad fizetni az egész utca adósságát? Görögország nem volt mindig az EU, a trojka,  nemzetközi tőke gyakorlóterepe. Mielőtt kifosztották gazdaságát önerőből és kereskedelemmel állította elő szükségleteit   – ahogyan pl. Magyarország is –, mielőtt arra késztették, hogy az USA után másodikként –  GDP-arányában –  a legtöbbet áldozzon katonai célokra … Milyen szabályt nem tartottak be, csak nem arra célzol, hogy költségvetésüket meghamisították? Persze, ezt is a nép tette, s nem a Goldmann Sachs-os elszámolási varázslók Mario Monti (az EU Olaszország élére állította), és Mario Draghi (ma az Európai Központi Bank elnöke)

De sebaj. A fontos, hogy nagyon kell figyelni Görögországra, mert ha nem sikerül kormányt alakítaniuk, és hitelképesnek maradniuk, akkor rekordgyorsasággal fogják megmutatni, mire is képes egy érdemi nyersanyagforrás és technológiai know-how nélküli állam, ha a stratégiai önellátást és a nagyszerű belső gazdaságélénkítést választja. Pedig nekik van jó sok tengerpartjuk, nem csak termálmedencéik.

(Bizony, oda kell figyelni Görögországra, csak nem azért, amiért te figyelsz rá. A tengerpartokat is privatizálták már, ahogy a magyar termálfürdők sincsenek köztulajdonban. Erre kell figyelni : k-ö-z-t-u-l-a-j-d-o-n! És erre: ne hagyjuk  magunkat, szervezzük meg védelmünket!
A görög dolgozók még nem jutottak el oda, ahova végül jutniuk kell. De Tallián el se indult semerre se. Pedig azzal kellene  kezdenie: az újságíró nem hazudik...)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.