2012. május 19., szombat


Egyszerű a megoldás: nem kell többé elfogadni az Európai Unió diktátumait

A Független Munkáspárt országos irodája máj. 17-én regisztráltatta a törvényhozói választásokon induló 106 képviselőjelöltjét. Sarkozy kudarca a május 6-i elnökválasztáson azt jelenti, hogy a szigorításokat, az Európai Unió diktátumait a francia nép elutasítja; a volt elnök politikáját annak összes konzekvenciájával nem fogadja el, mert az a dolgozók, a fiatalok, a nyugdíjasok milliói, a lakosság óriási többsége  ellen irányult. Jelöltjeink ezt képviselik.
Mindenki jól tudja, egész Európában elfogadhatatlan  az adósság és a szigorítás diktatúrája. Franciaország után most az észak-rajna-vesztfáliai választásokon mondták ki a német választók Merkelnek: nemet a szigorításokra!
Görögországban azok a pártok csúfosan megbuktak, melyek támogatják az adósság további fizetését és a trojka (EU-IMF- EKB) diktátumait. Görögország a példája annak, hogy minden olyan «megoldás», mely respektálja az Unió programjait, csak nehezíti a helyzetet, növeli a nyomort, a reménytelenséget. A POI üdvözli Alexisz Ciprasz, a választásokon a második helyen befutó Syriza koalíció vezetőjének álláspontját, aki megtagadja részvételét egy olyan kormányban, mely az Unió memorandumát alkalmazza. Igaza van, ezt követeli a görög nép többsége!
François Hollande megválasztása ebben a helyzetben történt, melyet az EU, a szigorítás, az ellenreformok mélységes elvetése jellemez. Számol-e vele az új elnök?
A választások óta Európában az események megsűrűsödtek. Megmutatják, hogy a szigorítás útja azt jelenti, menetelünk a káosz felé. A POI a megoldást keresi, azt, amely megfelel a népakaratnak.
Nem lehetséges, hogy folytatódjék az «aranyszabály» alkalmazása az UMP által is támogatott  PS-PCF-PGVerts koalíciók vezette régiókban, megyékben! Szintén nem lehetséges  megismételni az Európai Stalilitási Mechanizmus elfogadásának forgatókönyvét (a Szenátusban többségi szocialista csoport kivonult a szavazásból, pedig megakadályozhatta volna).
Az Ayrault-kormányról még korai lenne szólni. Nagyon sok fog azon múlani, mit kezd Hollande  és Ayrault a «szupermaastrichnak» nevezett GPUSKK szerződéssel. A POI a nép és dolgozók oldalán állva az Európai Unióval való szakítás és a GPUSSK ratifikálása elutasításának híve. Ezért kezdett kampányba annak nyilvánosságra kerülésekor azonnal, ma pedig már 45 ezer aláírás támogatja, hogy «nemet a ratifikációra». François Hollande találkozóján Merkellel megismételte, szándékában áll a szerződés «újratárgyalása» és a növekedést illető kiegészítése.
A dolgozóknak, a fiataloknak joguk van feltenni a kérdést: miről van szó pontosan?
Arról-e, hogy megszűnik:
-         a 3-2 cikkely, mely alkotmányban írja elő a szigorításokat («aranyszabály») azzal, hogy a szakszervezeteket is bevonja az állandósuló szigorításokba?
         a 4 cikkely, mely kötelezi az évi 5 %-os állami adósságcsökkentést, az 2013-tól 80 milliárdos nyirbálásokat (jóval többet, mint az oktatás költségvetése)?
-         a 3-1-es cikkelyt, mely 80 milliárdos megtakarítást ír elő évente az állami költségvetésben? Stb.
Kétségtelenül ezek visszavonása sok akadályt tüntetne el a dolgozók és a lakosság követelései előtt.
De ha ez nem tárgya az «újratárgyalásnak», ha az «újratárgyalt» szerződés tartalmazná az «aranyszabályt», az oda vezetne – akarva akaratlanul –, hogy tovább folyna ez a Unió diktálta politika utat nyitva a káosz felé.
Franciaországban, Görögországban és a többi országokban sincs senkinek hatalmában, hogy meggyőzze a népet és a dolgozókat arról, hogy ezt el kell fogadniuk. Sztrájkokkal, tüntetésekkel, a választások mezején megmutatták, hogy nem akarják!
A POI szerint semmi nem lehet sürgősebb, mint a dolgozók és szervezeteik egységének létrehozása a trojka pokoli spirálja leállítására.
A POI szerint a megoldás egyszerű, tiszteletben kell tartani a többségi akaratot, ez pedig az európai uniós diktátumok, azok alkalmazásának elutasítása, röviden: a demokrácia.
A POI szerint a demokratikus megoldás azt jelenti, hogy támaszkodunk a népre és a dolgozókra, akik készek nemet mondani – tehát a GPUSKK ratifikációja elutasítására.
Hollande, a szocialista párt, támogatói, azok, akik a rá szavazásra szólítottak, ezt az utat választják? Ez lenne a leggazdaságosabb megoldás.
A POI mindenkivel össze akar fogni, aki egységben, a népakaratnak megfelelően akar cselekedni és a ratifikáció ellen harcolni.
A POI az összes munkásaktivához fordult, azokhoz a pártokhoz és szervezetekhez, amelyek a munkásosztály és a demokrácia képviseletét vallják, azzal a javaslattal, hogy  közös kampányt tartsunk (beleértve az országos tüntetés lehetőségét is) a ratifikáció ellen.

Ebben a reményben, a mozgósításhoz hozzájárulásképpen meghívja a bármely irányzathoz tartozó aktívákat, dolgozókat, fiatalokat, hogy vegyenek részt párizsi jún. 3-i nagygyűlésünkön, találkozzunk együtt a görög, német, spanyol, ír munkásaktívákkal, egyesülve az európai szigorítások elleni küzdelemben, a trojka diktatúrájával szemben, a «szupermaastricht»  szerződés ratifikációjának megakadályozásáért.

A POI országos irodája, 2012. máj. 17. 16 h.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.