2012. május 22., kedd

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk   
új széria 74.sz. (443) – 2012. május 18.


ALGÉRIA

A május 10-i törvényhozói választások után: “Az algériai nemzetnek egységben és szuverenitásban kell élnie” (Louisa Hanoune)

Louisa Hanoune május 12-i sajtókonferenciáján, a választás eredményéről beszélt. «A belügyminiszter bejelentése alapján az algériai nép széles többsége, legalább 58 %-a nem szavazott, ezzel fejezve ki a választásokkal szembeni bizalmatlanságát, melyre a korábbi csalások adnak alapot. 42 %-uk azonban úgy ítélte meg, hogy ez alkalommal részt kell vennie, legitim módon bízik egy békés változásban.

A Parti des travailleurs (PT, Dolgozók Pártja) az eredményekből kiindulva leszögezi: 50 évvel a függetlenség elnyerése után a legnagyobb veszély fenyegeti régiónkat, de az algériai nemzetnek integritásban, egységben és szuverenitásban kell élnie. Most, amikor a térségben a nemzetek együttesének szétesése áll a küszöbön, a PT szerint a nemzet megőrzéséhez hozzátartozik a népszuverenitás tiszteletben tartása – mint prioritás a prioritások között –, olyan feltétel, mely nélkül semmilyen más projekt nem képzelhető el.»

Míg korábban a «külföldi megfigyelők» különféle választási csalásokról adtak számot, ezúttal gratuláltak a választások lebonyolításához. Az Európai Unió és a nagyhatalmak ki is fejezték elégedettségüket.

Louisa Hanoune szerint: «A bejelentett eredmények provokációt jelentenek a nép többségével szemben, aki vagy voksoltak vagy nem, mivelhogy egyáltalán nem felelnek meg a választási kampány alatt kifejeződött népakaratnak. 200 képviselői hely az FLN-nek? Irreális, csakúgy mint a PT 20 helye. A kampány alatt nem ezt láttuk, hanem ellenkezőleg, az egypártrendszerrel való őszinte szakítás igényét, s nem csak a távolmaradásban, a szavazásban is.

Az algériaiak így mentek szavazni:“Algériáért, annak védelméért!”, s “meg akarjuk mutatni a világnak, saját problémáinkat saját magunk el tudjuk intézni”. Azok, akik a népszuverenitást elkonfiskálták, vajon nem azt keresik, hogyan provokáljanak Algériában is egy «arab tavaszt»? Mert a csalás egy választási hold-up formáját vette fel, a nép és bölcsességének semmibevételét. Algírban pl. a PT 11 helyet ért el a szavazatok összeszámlálása után. Másnap 4 helyet visszavontak. A visszaélés előre látható volt, mert ez az egypártrendszerrel jár, de ez alkalommal mindent fölülmúl. Roppant súlyos.»
A sajtó előtt, amely a kampány alatt végig számot adott a Parti des travailleurs nagygyűléseinek sikeréről, a főtitkár emlékeztetett:

«Sokezren, dolgozók, fiatalok, nyugdíjasok, nők, fellahok (parasztok), tisztviselők, mozgássérültek jöttek nagygyűléseinkre és vitakonferenciáinkra, és kimondták, egyetértenek javaslatainkkal. Minden vilayában folyamatosan a szolidaritási üzeneteket, a párthoz csatlakozást azzal, hogy az eredmények az egypártrendszer praktikájának eredménye. Gerjed a nyugtalansággal keveredő harag. A PT-t soha nem vette körül ekkora népi támogatás.»

Louisa Hanoune aláhúzva az Algériát fenyegető veszélyt, a határain megsokszorozódó konfliktusokat, a polgárháborúban álló Líbiát és Malit idézve,  felhívást intézett Algéria szuverenitásának védelmében:
«Az algériai nép nem eshet kelepcébe, a PT sem. A néphez fordulunk, szavazott-e vagy sem; a trükkös választások is azt erősítik, hogy egyedül a nép képes mobilizációval, a rendszer demokratizálásával, társadalmi-gazdasági és polikai problémái rendezésével kikényszeríteni a változást.
A népakaratot kifejező Alkotmányozó Nemzetgyűlés ügye napirenden van jobban, mint valaha. Felhívjuk honfitársainkat, hogy folytassák a népi bizottságok alakítását saját követeléseik megfogalmazásával, a jövő alkotmánya felrajzolásával, hogy olyan rendszer jöjjön majd létre, mely képes az egypártrendszerrel, a nemzet érdekeivel ellentétes politikával végleg szakítani. A választások bizonyítják, hogy országunk keresztútra érkezett. A függetlenség ötvenedik évfordulóján azt javasoljuk a többségnek, barikádozza el a sírásók útját, őrizze meg a nemzetet a II. köztársaság megszületésének hirdetésével. Országunk történelme bizonyítja, hogy az algériai nép képes nemzeti perspektívát nyújtani. Mivel semmi nem lehet magasabb rendű a nemzet érdekénél, a PT eltökélt, hogy az algériai népnek céljai elérésére a szükséges segítséget biztosítsa.»



GUADELOUPE

Az LKP közleménye

2012-május 12-én a dolgozók, Guadeloupe népe és a Liyannaj Kont Pwofitasyon (LKP) a Milénis kereskedelmi központ mellett békés tüntetést tartott. Rögtön megjelent a csendőrség, a rendőrség és leállíttotta őket.

A Milénis kereskedelmi központ, szívében a Carrefour szupermarkettel szimbóluma annak, amit Guadeloupe dolgozóinak és népének kell elszenvednie. A szupermarket bajnoka a főként élelmiszerárakból húzott szuperprofitnak, s a  rendkívül alacsony bérű dolgozók foglalkoztatásának (a 2009. febr. 26-i Jacques BINO egyezmény felfedi).

A Bino-egyezményenek megfelelően a Carrefour Milénis 2012. márc. 1-től teljes mértékben köteles lett vállalni az egyezménybe foglalt támogatásból, társadalombiztosításból részesülők 200 €-s segítségét. A francia gyarmattartó állam 3 évre biztosította, hogy ne a munkáltató, hanem az adófizető állja az alacsony bérűek 200 eurós béremelése felét.

A Carrefour Milénis, ahogyan más vállalatok is, melyek aláírták ugyan a Bino-egyezményt, a MEDEF (munkáltatók szervezete) ajánlására elutasítja annak betartását. A manipuláció becstelen, a szerződés világosan kimondja, az állami segítség csak 36 hónapig tart, egyoldalú módosítása nem lehetséges. Ráadásul az alacsony bérű dolgozók közül több százan soha nem kapták meg a nekik járó bérkiegészítést. Ez okból tartott az LKP 2012. márc. 12-én tüntetést és tiltakozást az alapvető élelmiszerek magas ára ellen.
Az LKP 3 éve kéri, hogy az állam respektálja adott szavát ezek árucikket árának ellenőrzésével; 3 éve kéri a nagykereskedelmet a megállapodásban előírt árcsökkentésre.

A dolgozók,  Guadeloupe népe, az LKP folytatja harcán a profit ellen, jogos  követeléseink kielégítéséért!


                                                                      HAITI

Nemzetközi követőbizottság Haiti (1)
Mozgalom a kolera áldozatainak kártérítésére  (2)

Szakszervezetekhez, politikai, népi és demokratikus szervezetekhez az egész világon


A haiti néppel és dolgozókkal szolidáris nemzetközi és mobilizációs nap 2012 jún. 1-én

2004 júniusa óta többnemzetiségű megszállók állomásoznak országunkban az ENSZ zászlaja alatt. Hivatalosan Haiti stabilizálása a feladata. De a hazug misszió mögött a megszállás valódi célja az amerikai imperializmus, a multinacionális vállalatok és a születő burzsoázia  érdekeinek biztosítása.

    2012. június elsején 8 éve, hogy a MINUSTAH elfoglalta Haitit. A 8 év alatt a stabilizációsnak mondott erők megszámlálhatatlan bűnt követtek el a haiti nép ellen – megsértve az egyéni  és a közösségi szabadságjogokat, melyeket jogvédő szervezetek is a világ elé tártak. Ezek a csapatok hurcolták be a kolerát, mely 7 ezer személy halálát és többezer megbetegedést okozott.
    Országunkban a gyűlölet növekedik a MINUSTAH-csapatok ellen. Szervezeteink különféle demonstrációkkal már eddig is követelték a csapatok azonnali kivonását és az áldozatok kártérítését.

Követeljétek velünk együtt:
•  Haiti teljes és feltételek nélküli adósságeltörlését;
•  a strukturális kiigazítási politika leállítását;
•  a Haiti Köztársaságtól Franciaország által kicsikart 21 millió dollár visszafizetését;
•  a megszálló csapatok azonnali kivonását;
•  a Bill Clinton vezette «Haiti rekonstrukciós nemzetközi bizottság» azonnali felszámolását;
•  a MINUSTAH-csapatok áldozatainak kártérítését az ENSZ által.

Május elsején a Centrale autonome des travailleurs haïtiens (CATH) szakszervezet nagygyűlésén a csapatok azonnali távozását reklamálta. A szabad zónákban, ahol szakszervezeti felelősöket bocsátottak el, a nemzetközi kampány következtében a kontinens mintegy tucat szakszervezete kérte írásban az elbocsátottak visszavételét (a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség adata).

(1) a bizottság tagjai: CATH, Chandel, CTSP, Modep, Rona, Unnoh (szervezetek)
(2) a bizottság tagjai: Batay Ouvriye, Tèt Kole Oganizasyon Popilè yo, UNNOH, MODEP, MOLEGAF, KRD, Sèk Gramsci, GREPS, Chandèl, AVS, Bri Kouri Nouvèl Gaye, ACREF (szervezetek)




Nemzetközi szolidaritási nap Haitivel




Előkészületek

MEXIKÓ: Mexikóvárosban nagygyűlés az USA nagykövetsége előtt. Levél az ENSZ-hez a csapatok kivonásának érdekében. Mexicaliban, Hermosilloban szintén gyűlés az USA-konzulátus előtt.

PERU: a CGTP részvételével nyílt Bizottság alakult a perui csapatok visszavonás érdekében, mely ennek szellemében tart nagygyűlést, majd a kongresszusi elnök fogadja delegációját, ahol átadásre kerül a köztársasági elnöknek szóló levél is.

ECUADOR: Quitoban országos találkozó Haiti szuverenitása védelmében, majd menet a Rafael Correa elnöknek átadandó levéllel az ecuadori katonák kivonásának kérésével.

BOLIVIA: a COB szakszervezet kongresszusán fog csatlakozni a szolidaritási naphoz.

GUADELOUPE: az ATPC szakszervezet az LKP-val delegációt küld a francia állam képviselőihez.

HAITI: a Nemzetközi követőbizottság Haiti és a Mozgalom a kolera áldozatainak kártérítésére egész sorozat mozgósítást készít elő az ország számos részében június–júliusban. A jún. 1-i eseményekben részt vesznek a karibi konferencia szervezetei is.

DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG: a DTU szakszervezet a miniszterelnökhöz küld levelet, hogy «a kormány kövessen el mindent az ENSZ-ben annak érdekében, hogy a MINUSTAH elhagyja Haiti földjét.»

USA: különféle aktivitás St. Louisban, Daytona Beachben (Florida) és San Franciscoban. New York-ban két nagygyűlés, az egyik Harlemben, a másik az ENSZ székhelyénél.

FRANCIAORSZÁG: Párizsban delegáció megy a kormány székhelyére.

BRAZÍLIA: Sao Pauloban a «Haiti védelme – saját magunk védelme» bizottság (MST, MNU, Adriano Diogo, Claudio Silva képviselők, az SOS Racisme, az O Trabalho) nagygyűlést tart a köztársasági elnöki székhely előtt, levelet ad át Celso Amorim miniszternek, aki fogadja őket. Mogi das Cruzes: pedagógusok szerveznek Szabad Haiti Bizottságot vitával egybekötve. Barueri: vita a polgármesteri hivatalban. Porto Alegre: a CUT, MNU szakszervezetek és a Dolgozók Pártja aktivistái nagygyűlést tartanak a szakszervezeti székházban. Fortaleza: nagygyűlés «Mi történik Haitiban?»  c. videóval (JR és Levante Popular ifjúsági szervezetek rendezésében) és «Dialógusok» a Dolgozók Pártja szervezésében. Sarandi: nagygyűlés a polgármesteri hivatalban, videó, vita. Brazília: a kormánypalotánál a szakszervezetek és a Forradalmár Ifjúság nagygyűlése.


2012. jún. 2. - Genf
19. nemzetközi szakszervezeti találkozó
«az ILO-konvenciók és a szakszervezeti függetlenség védelmében»

Több információ: eit.ilc@fr.oleane.com





Kacsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.