2012. május 31., csütörtök

Első fokon pert vesztett Pécsi Ágnes a PSZ-szel szemben




 A Fővárosi Törvényszék nem semmisítette meg az alapszabály módosításait. Pécsi azonban nem adja fel.

Sajátos történet az iskolája megmentése érdekében magát a katedrához láncoló, országos hírnevet szerzett pedagógus esete. Pécsi Ágnest éppen a mindenre elszánt magatartása, a pedagógusok érdekei mellett történő kiállás emelte a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) alelnöki posztjára, ahonnan – többszöri próbálkozás után – 2010 februárjában távolították el. Elmozdítása érdekében több kongresszust is összehívtak, és visszahívását éppen az alapszabály módosítása tette lehetővé, hiszen a korábbi alapszabály szerint választott tisztségviselőt „munkakongresszuson” nem lehetett visszahívni.

Az alelnök ezt a módosítást megtámadta a bíróságon, s a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete helyt is adott keresetének, megsemmisítette azt a passzust, amely kirúgását lehetővé tette. Sajátos módon azonban az állásába nem helyezték vissza, mivel az ítéletnek visszamenőleges hatállyal már nem volt muszáj érvényt szerezni. A Pécsitől szabadulni kívánó PSZ pedig – élén Galló Istvánné elnökkel – élt ezzel a „jogával”.

Emiatt Pécsi de jure alelnök maradt, de facto azonban 2011 márciusában már be sem engedték arra a kongresszusra, amelyen újabb érdekes alapszabály-módosítások történtek. Olyanok, amelyek Pécsi szerint sértik az egyesülési jogról született törvényt, ellentétesek az alulról jövő, önszerveződő önkormányzatiság eszméjének, nota bene arra is alkalmasak, hogy a szakszervezetben a vagyont jelentősen átcsoportosítsák.

Az egyik módosítás – amelyet Pécsi a törvényszéken támadott meg – az volt, hogy a PSZ területi szerveit nem kell összehívni, hogy véleményt alkossanak a kongresszus elé kerülő kérdésekben, a másik pedig, hogy etikai kérdések miatt is fel lehessen függeszteni egy választott tisztségviselőt.

Pécsi Ágnes tegnap a Fővárosi Törvényszéken keresetkiegészítésében azt is felhozta, hogy az alapszabályt úgy módosították, hogy egy területi szerv vagyona – ha a tagsága megszűnik – akkor a felettes területi szervre száll át. „Holott – érvelt Pécsi – a területi és települési szervek vagyona épp úgy oszthatatlan, mint a PSZ központi szervének vagyona.”

Példát is hozott, Miskolcon a középiskolai alapszervezet bankszámlájáról ötmillió forintot leemelt a városi elnök, mivel az alapszabály módosítása miatt az alapszervezet elveszítette jogi önállóságát. A városi szervezet elnöke a három aláíró háta mögött és tudta nélkül áttette a pénzt egy másik városi számlára. Pécsi szerint hasonló sorsra juthatnak üdülők, irodák, telkek, horgásztanyák. „A rendszerváltás alapja a diktatúra jelképévé váló demokratikus centralizmus megszüntetése volt, a PSZ azonban alapszabály módosításaival éppen ezt állította vissza” – érvelt a volt alelnök.

A bírót az érvek nem hatották meg, azt az indítványt is elutasította, hogy a törvényszék hallgassa meg a tanúkat. Pécsi fellebbez a döntés ellen.

Bán Károly (Magyar Hírlap)


Pécsi Ágnes levele:

Kedves Kollégáim!

"Érdekes" volt a tegnapi tárgyalás...! (A bíró felhívta a
figyelmemet, hogy a "lopás" szót ne használjam, mert még megüthetem a
bokámat, tehát, ha odáig értek a szövegben, kérem, hogy fütyüljetek
egyet!)

Minthogy a Budapesti Szakoktatási Szervezet titkárai úgy döntöttek,
hogy megelőlegezik számomra a perköltségeket, és barátaim megélhetési
kölcsöneiből élek 27 hónapja (2010. február 20-án azonnali hatállyal
egy fillér nélkül raktak utcára a PSZ-ből, és az Iskolából is kirúgtak
38 évi közalkalmazotti munkaviszony után), kötelességem tájékoztatni
Benneteket arról, hogy a PSZ jogtanácsosa, aki munkaidejében látja el  velem, a PSZ tagjával
szemben Gallóné és a PSZ országos vezetőivel folytatott peremben a
képviseletet, magán (vállalkozási) számlájára kérte a perköltség átutalását, (EVÁ-s
magánpecsétjével hitelesítve)!
Több levelet írtam Gallónénak és a PSZ elnöksége néhány tagjának kérve
az ún. engedményezési szerződést, amely alapján ezt az orcapirító
dolgot megteheti a PSZ jogásza, azonban - mint óvoda nagycsoportjában
- duzzognak, és ezért se Gallóné, se elnökségének tagjai nem szólnak
hozzám, nem tárgyalnak közvetlenül velem, csak ügyvédem kapott egy
levelet tőlük (ezt is mellékeltem).

Ti adtok erőt ahhoz, hogy folytassam! Ismertek annyira, hogy úgysem
hagyom abba! Kérlek Benneteket, írjatok nekem néhány szót erről az
egészről!

Kellemes készülődést az érettségikre, évzárásra és jó pihenést a nyárra!

Ágnes (Pécsi)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.