2012. május 25., péntek

Egészségügy



Franciaországban a fizetéseknél  az egészségügyi kiadások átlagosan kétszer gyorsabban nőnek. Olyanannyira, hogy ma már a franciák egyharmadának le kell mondania bizonyos gyógyíttatásokról, mert képtelen kifizetni. A (háború után kivívott általános társadalombiztosítás) hozzájárulásának emelése sem old meg semmit, a «kiegészítő biztosítás» ára  5 év alatt 125 euróval nőtt, erős állami adók nyomják (Hollande csökkenteni akarja azzal a feltétellel, hogy a beteg élvezze a különbséget). Sokaknak inkább a mindennapi betevő falatot kell választaniuk. A France 2 televízió máj. 24-én Envoyé spécial címmel körképet adott: luxus lett a gyógyíttatás?
Egyetemi hallgatók, nyugdíjasok, munkanélküliek, részmunkaidőben dolgozók, de bizonyos «rendes» munkahellyel rendelkezők körében is az lett.  A háromgyermekes anyának hiába fájt gyakran a gyomra, ezer eurós  jövedelme  nem tette lehetővé, hogy kigazdálkodja a javasolt vizsgálat 43 eurós költségét. Mígnem a sürgősségre kellett szállítani és rögtön meg is operálni… Sok háziorvos «csal», a társadalombiztosítási dokumentumra hosszú tartamú betegséget jegyez, hogy betegének térítsék a költségeket; fogorvosok részletfizetést kínálnak (két hete egy kilazult fogamat 98 euróért húzták ki !); szemüveget nem írat, akinek szüksége lenne (60 éve fixálták a 7 eurós tb-hozzájárulást).  Valóságos «vadászat» folyik az olcsóbb orvosok után, akik persze nem feltétlenül a szomszédban rendelnek, a várakozási idő pedig hitetetlenül hosszú. Az «öngyógyítás» egyre gyakoribb jelenség, az elhanyagolt baj pedig gyakran kórházi kezeléssel végződik.  Azonban a kórházi számlát is ki kell fizetni… (Belgiumban pedig nem sokat teketóriáznak, a kórházak ráküldik a végrehajtót a nemfizető páciensre).
Már banki kölcsön is létezik egészségügyi kiadásokra – újabb «iparág», az egészségügyi biztosítás éppen olyan áru lett, mint a lakás- vagy autóbiztosítás. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.