2012. május 31., csütörtök

Tomboló korrupció


                                                            
Nem mondunk újat azzal, hogy «romlanak az erkölcsök»… és az Európai Unió is csak a szólamok szinjén hirdeti  a «korrupcióellenes harcot».

Nem csak a tagállam Romániára jellemző kozmikus méretekben, mely a születéstől a halálig kísér, dehogyis!  Az európai mezőgazdasági igazgatóság volt tisztviselője, Karel B. (bár nem kiskorú, neve mégsem nyilvános!) bizalmas információkat szolgáltatott a mezőgazdasági lobbinak a piaci fluktuációról, amely ebből hasznot húzott, Karel pedig jókat nyaralt a Thaiföldön, pezsgővel öntözhette torkát a brüsszeli éjszakai világban.  Persze nincs egyedül, de az EU nem nagyon szereti kiteregetni szennyesét.  

A megvesztegethetetlennek hitt Németország sem mentes, csak ott más a stílus! S nem csak a legmagasabb, a szövetségi elnöki szintjén, melyről nemrégiben értesültünk... Európa legnagyobb exportőre pontosan ennek révén a korrupciónak méginkább a forrása, évi 250 millió euróra becsülik. Csak a jéghegy csúcsa a Siemens, a Volkswagen megvesztegetési esete az Egyesült Államokban vagy Görögországban! «Promóciós költségek» címén még adójóváírást is élvezve, kedvező kölcsönökkel, svájci bankszámlákkal hálálják meg a szívességet, s ha pl.nem a politikus, hanem felesége kapja, a dolog még csak felelősségrevonásra sem alkalmas. Nem is ratifikálta Németország az ENSZ korrupcióellenes határozatát!

Ahogy mondják, a korrupció éppen olyan öreg, mint maga Belgium. Négy polgármesterből egy már érintve volt ilyen jellegű ügyben... de minden szektorban hat, a rendőrségnél, hadseregnél, politikusoknál, közintézményeknél, vállalatoknál, s nincs olyan hónap, hogy újabb ügy ne derüljön ki. A korrupt országok felsorolásában ugyan az előkelő 19. helyen áll, de inkább annak köszönhetően, hogy minden érintett mélyen hallgat. Érdeke, mert a törvény rendkívül szigorú, még feljelentési kötelezettséget is előír annak számára, akinek tudomására jut. Mégis, polgármesterek utaznak Japánba vállalatok pénzén, közlekedési büntetést tüntetnek el rendőrök 50 euróért, a múlt évben 50 vállalkozásról derült ki, hogy megvesztegetett – még a királyi palota beruházásait sem kímélték!

Bomló társadalom, dekadens uralkodó osztály...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.