2012. május 15., kedd

Vihar egy pohár vízben


Főcím : Simicska cégénél helyszínelt az EU Csalás Elleni Hivatala


Helyszíni ellenőrzést végeztek az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) munkatársai múlt héten a Simicska Lajos tulajdonában álló Közgép Zrt. budapesti székházában – értesült a hvg.hu. Információja szerint az OLAF munkatársai múlt hét kedden szálltak ki a Közgéphez. Megkeresésünkre a cégnél nem cáfolták értesülésünket, de nem kívántak nyilatkozni.
Az OLAF megkeresésünkre megerősítette a hírt. Közölték: vizsgálatot is folytatnak Magyarországon és vizsgálják a Közgépet is. Ugyanakkor részleteket a folyamatban lévő vizsgálódások miatt nem közöltek.
A Közgép kétségkívül a második Orbán-kormány kedvenc cége, a társaság – mint azt az Origo nemrég megírta – a tavalyi 55,6 milliárd forintos árbevétel mellett 2,9 milliárd forint osztalékot fizet idén a tulajdonosoknak. A cég árbevétele egyébként szépen emelkedik az utóbbi években: míg 2009-ben 43, 2010-ben 48 milliárdot értek el. Mindebben nagy szerepe van annak, hogy a Közgép, úgy tűnik, mindkét politikai oldal kedvence: a cég nyerte el a liberális városvezetés alatt a Margit híd felújítását például. Igazán azonban a kormányváltás után szaladt meg a Közgépnek: mint a Magyar Narancs kiszámolta, a választások óta azok a konzorciumok, amelyeknek a Közgép is tagja volt, 200 milliárd forintnyi megbízást nyertek el, köztük olyanokat is, mint a vasúti infrastruktúra-fejlesztés Záhony térségében 14,5 milliárd forintért.
A hvg.hu úgy tudja, múlt héten egy másik budapesti cégnél, a Provital Zrt.-nél is kint jártak az OLAF munkatársai. A társaság egyelőre nem kívánta kommentálni értesülésünket, választ keddre ígérnek. Az OLAF a Provital-vizsgálatot nem kommentálta lapunknak.
A Provital Zrt. szerződésben áll a fideszes vezetésű józsefvárosi önkormányzattal, legutóbb pedig egyéves szerződést kötött az agrártárcával „közbeszerzési tanácsadói és jogi tanácsadói tevékenységre” közel harmincmillió forintért. A cég üzemelteti a kozbeszerzes.com nevű weboldalt is, ahol a társaság elérhetőségén kívül semmilyen más információ nem található.
Az OLAF jogosult arra, hogy belső vizsgálatokat folytasson bármelyik európai intézménynél, illetve minden, az EU költségvetéséből finanszírozott szervnél; külső vizsgálatokat folytasson a tagállamokban bárhol, ahol uniós pénzek forognak kockán. E célból az OLAF az adott tagállam, illetve harmadik ország illetékes hatóságaival szoros együttműködésben helyszíni ellenőrzéseket és vizsgálatokat végezhet a gazdasági szereplők telephelyein.
Ahogyan azonban az OLAF honlapjáról kiderül, az EU Csalás Elleni Hivatalának nincs igazságszolgáltatási hatásköre. Igazgatási és vizsgálati szolgálatként a vizsgálat lefolytatása után csak ajánlásokat tehet. Az OLAF ezen kívül nyomon követő intézkedéseket indítványozhat, valamint felkérheti az uniós és a tagállami hatóságokat az együttműködésre. 
Akkor pedig kidobott pénz?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.