2014. december 22., hétfő

Az igazságos béke érdekében - 2014.december






Az EJJP-JEPJ  nyilatkozata


(European Jews for a Just Peace/ Juifs Européens pour une Paix Juste/Európai Zsidók az igazságos békéért)



A palesztin állam elismerését, intézkedéseket Izrael állam ellen mindaddig, amíg az elfoglalt palesztin földet el nem hagyja!


A szétdarabolt és mindannapos agressziót elszenvedő Palesztina borzalmas időket él.




 

A 2014-es Gáza elleni agresszió az enklávénak nagy részét romhalmazzá változtatta, a 2200 áldozat főleg civil lakos. Több tízezer személynek kellett elmenekülnie lakás nélkül maradva. Gáza embertelen blokádja folytatódik…
A Negev-sivatagban a palesztin beduinokat megfosztják őseiktől örökölt földjüktől, holott elvileg izraeli állampolgárok…
Ciszjordániában az izraeli hadsereg halálosztó fegyverekkel lép fel a fegyvertelen tüntetők ellen. De facto folytatja a Jordán-völgy annektálását… 
Netanyahu kormánya megsokszorozza a provokációkat - főként Jeruzsálemben - hetente bejelentve a telepek újabb kiterjesztését. Silwanban a telepesek a helyi lakosságot elűzik. A három vallás szent helyét, a Templom-hegyet, a rendőrség és a hadsereg cinkosságával fanatikus vallási és szélsőjobboldali csoportok uralják és az al-Aqsa-mecset egy részét próbálják elorozni.
Az izraeli megszállás egyszerre erkölcstelen és illegális a nemzetközi jog szerint. Ugyanakkor veszélyhelyzetbe hozza az összes zsidót a világon.
A Russell-bíróság az izraeli államot apaartheidnek minősítette, háborús és emberiségellenes bűnökért ítélte el.
*
*    *
Az EJJP-JEPJ úgy találja, hogy ennek a helyzetnek a kialakulásában az Európai Unió és az európai kormányok súlyos felelősséget viselnek.  Az izraeli export egyharmada az EU-ban realizálódik, több, mint az USA-ban és mégis, az EU sohasem próbálta elérni, hogy Izraelt a megszállás befejezésére bírja.
Az EJJP-JEPJ sürgeti a politikai felelősök politikájának megváltoztatását minden szinten.
Az EJJP-JEPJ arra buzdítja az európai kormányokat, hogy ismerjék el a palesztin államot az 1967-es határok között, ideértve Kelet-Jeruzsálemet is. Intézkedéseket kell hozni Izrael állammal szemben a nemzetközi jog és az ENSZ-határozatok megszegéséért.
Következésképp az EJJP-JEPJ kiáll amellett, hogy az Európai Unió az Izraellel kötött társulási szerződését visszavonja, míg az ország nem tarja be a nemzetközi normákat. Mindenfajta katonai és biztonsági együttműködést fel kell függeszteni.
Az EJJP-JEPJ az Izrael elleni BDS-kampány (bojkott, befektetéskivonás, szankciók) megerősítésére szólít az egész világon. Olyan új erőszakmentes akcióra, amely nyomást gyakorol Izraelre mindaddig, amíg a nemzetközi  jogot és az ENSZ-határozatokat be nem tartja.    
Az EJJP-JEPJ tagjai, melyek aláírták a nyilatkozatot
Union des Progressistes Juifs de Belgique – UPJB (Belgium)
Jews for Justice for Palestinians – JFJFP (Egyesült Királyság)
Jüdische Stimme für einen gerechten Frieden zwischen Israël und Palastina (Svájc)
Jews for Israeli-Palestinian Peace (Svédország)
Union Juive Française pour la Paix –UJFP (Franciaország)
Rete « Ebrei contro l’occupazione » -Rete ECO (Olaszország)
Jüdische Stimme für einen gerechten Frieden in Nahost (Ausztria)
Jüdische Stimme für gerechten Frieden (Németország
Megjegyzés: Az EJJP-JEJP nyilatkozatának elemző részével egyetértünk, azzal is, hogy Izrael államot nemzetközi nyomással kellene rászorítani, hogy felhagyjon a megszállással, a blokáddal, a terjeszkedéssel, a háborúkkal.
Azonban a kérdés megmarad: az EU, a tagországok kormányai képesek-e erre a lépésre? Izrael állam úgy jött létre, hogy a palesztin néptől – annak megkérdezése, beleegyezése nélkül ugyanez a ”nemzetközi közösség” elvette földjét. Az 1967-es határokkal pedig Palesztina felosztása ”véglegessé” válik? (Izrael az 1967. június 5-én kitört hatnapos háborúban szállta meg Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet, a Golán-fennsíkot és a Gázai övezetet (utóbbiból 2005-ben kivonult). Miért kellene követelni és törvényessé tenni ezt a rablást?
A 1947 előtt létezett Palesztinát, egységes, demokrata és világi államot, minden zsidó és arab állampolgára számára egyenlő jogokkal!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.