2014. december 4., csütörtök

Magyarország: a munkaidő, a szabadság, a fizetés
A munkaügyi hatóság az első három negyedévben az ellenőrzött munkáltatók 69, míg a foglalkoztatottak 70 százalékánál - 81 793 főnél - talált jogsértést (tavaly 67-67 százalékot érintettek a szabálytalanságok).

Továbbra is óriási gondot jelent a feketefoglalkoztatás: ilyen problémával 8 477 dolgozónál találkoztak a hatóság emberei, ami azt jelenti, hogy az összes jogsértés 12 százalékát ez tette ki. A cégek sokféle módon csalnak, hétköznapokon bejelentik a munkavállalók egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyát, hétvégén azonban - bízva az ellenőrzések elmaradásában - nem tesznek bejelentést.

A munkaviszony megkezdését megelőzően hosszabb időn át "próbamunkával" igyekeznek a munkavállalók (így pultosok, segédmunkások) "képességeit felmérni". Az ágazatok közül az építőipar elképesztő módon fertőzött: a lebukott feketemunkások 37 százaléka dolgozott ott, a személy- és vagyonvédelem súlya 12 százalék, a kereskedelemé 11 százalék, a vendéglátásé 9 százalék, míg a mezőgazdaságé 8 százalék.

Gyakran előfordul, hogy a munkavállalókat a munkáltató nem tájékoztatta a munkaidő-beosztásról, illetve a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontjáról. Utóbbi azért fontos, mert enélkül nem lehet kiszámolni a pontos munkaidőt, ami a fizetésre is hatással van. Állandó gond ezen kívül, hogy a valós munkaidő meghaladta a megengedett legmagasabb értéket, de sokan nem tartották be a munkaszüneti napokra előírt szabályokat, vagy éppen nem adták meg a megfelelő mennyiségű pihenőidőt.

Sok helyen próbálnak csalni a szabadságokkal is, például úgy, hogy a nyilvántartáson "kiírt" szabadságot a munkáltató ténylegesen nem adja ki, a munkavállalókkal munkát végeztetnek.

Az összes szabálytalansággal érintett foglalkoztatott csaknem ötödénél a munkabérrel kapcsolatos jogsértéseket is találtak. A műszakpótlékkal, rendkívüli munkáért járó és vasárnapi pótlékkal kapcsolatos jogsértéseket jellemzően a kereskedelemben, míg az éjszakai bérpótlékkal összefüggésben megállapított szabályszegést jellemzően a személy- és vagyonvédelemben dolgozókkal szemben követték el. Ugyancsak jelentős számban előforduló munkaügyi szabálytalanság a munkaviszony megszűnésekor, illetve megszüntetésekor kiállítandó igazolások kiadásának elmulasztása, késedelme, valamint a munkabér elszámolásának hiányossága.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.