2014. december 10., szerda

Az IMF immár közvetlenül irányítja az ukrán gazdaságot




 


 



December 9-től qz IMF egy újabb csapata lát munkához Kijevben, hogy a már nyomorba süllyedt lakosság számára rendelt szigorítási intézkedéseket megerősítse. Az ukrán kormány éppen megalakult, ennek tagja az amerikai Nathalie Jaresko pénzügyminiszterként, aki a külügyminisztériumban dolgozott és az USA egyik befektetési alapjait irányítja. A gazdasági miniszter posztját egy svéd spekulatív alap litván származású vezetőjére bízták, aki bejelentette, hogy a «legradikálisabb elemeket fogja használni» a reformokhoz. Mindkét minisztert néhány órával beiktatásuk előtt állampolgárrá avatták.

Az IMF 27 milliárd dolláros kölcsönt helyezett kilátásba, ezt hívja segítségnek. Azonban a gazdaság annyira csődközeli, hogy ez nem lesz elég az IMF novemberi missziója szerint. Júliusban az IMF első intézkedésként a gáz árának 50 %-os emelésére kötelezett, amely a gazdaságot megfojtotta.

Ukrajnának adóssága van Oroszország felé és annak egy részét ki kell fizetnie, hogy hozzájusson az orosz gázhoz. Az IMF, Oroszország és Ukrajna megegyeztek a fizetségről, az 5,3 milliárdból 3.1 milliárd kifizetésre került.

Az utóbbi hónapokban az ukrán kormány az USA befolyására súlyos katonai kiadások mellett döntött. A keleti iparosodott országrészben folyó háború az egész országban recessziót váltott ki. Az IMF júliusi szigorítási terve jelezte az adók emelését, ezek azonban elpárologtak a háborúban, a korrupcióban és a spekulációban. A Donbassz bányái leálltak, a szén hiányzik. Oroszország 50 ezer tonna szenet szálltott Kievnek avégett, hogy az táplálni tudni az elektromos hálózatot, mivel az áramszünetek megsokszorozódnak. Eközben az ukrán kormány elkötelezte magát egy súlyos kiadásokkal járó fal felépítésére keleti határain…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.