2014. december 13., szombat

Belgium az országos politikai sztrájk előtt








      Botrányt okozott a belga kormány újabb elképzelése, amellyel 2015 közepétől fogva azok munkanélküli járadékát akarja csökkenteni, akiknek házi hobbiállataik vannak. A kormány azzal érvel, hogy «azok tartása pénzbe kerül és ha mégis van kutyája, macskája, járandóságra nincs is szüksége. Például egy kutya tartása évi 1400 euróba is kerülhet… Ha erre van pénze valakinek, akkor nincs szüksége munkanélküli ellátásra… és nem közfeladat az állatok finanszírozása».    



  • Az ezévi sztrájkhullám folyamán a munkáltatók erőfeszítései megsokszorozódtak annak megakadályozására. Például egy nagy biztosítási társaság aránytalannak, tehát illegálisnak próbált nyilváníttatni egy munkabeszüntetést, mondván, hogy a cég 3 ezer dolgozó közül csak 400–at érint munkahelyének 50 km-re történő áthelyezése. A bíróság nem értékelte az érvelést mondván, hogy ilyen-olyan okból akkor minden sztrájkot aránytalannak lehetne minősíteni.
  • Arra hivatkozva, hogy a sztrájkolók a köztereket is igénybe veszik, a nagy munkáltatói szervezetek (FEB, Union wallonne des entreprises, UCM, Voka) közös levélben kértek segítséget minden polgármestertől, a tartományi igazgatásoktól, rendőrségtől. Elfogadhatatlan, állítják, a "sztrájkőrségeket felállítása, ezek a szabad közlekedést gátolják. Ez már nem normális munkabeszüntetés, hanem büntetőtörvénykönyvbe ütköző cselekmény".
  • A dec.15-i nagy országos sztrájk előtt Charleroiban a munkáltatók egy csoportja bírósági panaszt jelentett be, melyben igényelte, hogy a sztrájkőrségek engedjék át a szállítókat, a vevőket és az esetleges sztrájktörőket (röviden : mindenkit). Persze ezzel a sztrájk nem lenne sztrájk, csak szimbolikus aktus A bíróság elutasította a kérést.
  • Maga a belügyminiszter is beállt az ellentábor soraiba és kijelentette, hogy «óráról órára biztosítani fogja a sztrájk arányosságát és alkalmasint a rendőrség be fog avatkozni». A szakszervezetek felháborodva utasították el, mivel ”ez rendőrállam felé haladó gesztus, a belügyminiszternek sem jogi alapja, sem felhatalmazása nincs a rendfenntartás ürügyével beavatkozni. Amióta a hatalmi ágakat szétválasztották, vagyis a nagy francia forradalom óta, ezt csakis bíróság teheti”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.