2014. december 13., szombat

Nemzetközi információk




Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése

Nemzetközi információk

203. sz. (572) – 2014. dec. 5.

 

TUNÉZIA

 

Pedagógussztrájk

 


 


120 ezer középiskolai pedagógus lépett sztrájkba nov. 26-27-én az UGTT tömörülés hívására. Minden régióban tüntetések zajlottak  és a kormányhivatal, a Kasbah előtt 4000 ezer reprezentánsuk kővetelte a kormánnyal 2013-ban a béremelésről, a Ben Ali idejét magán viselő középiskolai oktatás reformjáról kötött megegyezés betartását. Hatalmas sztrájk kísérte, amelyet a lakosság széles körben támogatott.

A szociális követelések minden szektorban erősödnek a megélhetés költségeinek emelkedése miatt, de a kormány a még létező támogatásokat is meg akarja szüntetni. A nemzeti oktatási miniszter lakonikusan megfenyegette a pedagógusokat. A Kasbah előtt nov. 28-án a pedagógusok kimondták: « Nem tágítunk, amíg követeléseinket nem teljesítitek».

Levelezőnk

 

 

 

Spanyol Állam

 

A nov. 29-i tüntetés után

 

A nov. 29-i tüntetések messze állnak a múlt év márc. 22-i menet sikerétől. Előkészületei nem feleltek meg egy tömegtüntetés követelményeinek, a megosztás manővereit is felfedezhettük (Sevillában pl. a CNT szakszervezeti konföderáció kérte, hogy tagjai ne vegyenek részt a CCOO és az UGT tömörülések által szervezett megmozdulásokon).

Minden politikai szervezet, szakszervezet átment «választási módba», azt mondják a dolgozóknak, fiataloknak: egy évet várni kell, hogy változzon valami. Mesterséges túlélést biztosítanak a Mato és Gallardon miniszterek lemondása után zombiként létező kormánynak.

 


 

Levelezőnktől

 

A kormány minden nap  új, a munkásosztályra katasztrofális intézkedést jelent be  

Rajoy, a kormányfő Barcelonában bejelentette, hogy nem tesz semmi engedményt, nem folytat semmiféle párbeszédet a katalán nép követeléséről. Még Artur Mas, a katalán elnök híres 23 pontos kérdéséről sem, mivel «a politikai stabilitás fenntartása, a reformok kontinuitása, a felelős kormány feladata.»

A kormány makacsul tartja magát politikájához, az ütközéshez.

A munkásosztály védekezik – ahogy mutatja a több, mint 12 ezer postás madridi menete nov. 27-én. Még az év vége előtt újabb sztrájkra készülnek kollektív szerződéseik megbénítása miatt. E mögött rejtőzik a közszolgáltatás teljes lebontása, az Európai Unió kötelezte többezer elbocsátással járó liberalizáció eredménye. A munkásosztály harcának jeleit láthattuk a nov. 29-i madridi tüntetésen is, a Coca-Cola dolgozói szakszervezeteikkel együtt ott voltak, ahogyan az Airbuséi is, hogy megvédjék 8 szakszervezeti bizalmijukat (és másik 300-at), akiket bíróság elé állítottak sztrájkjoguk gyakorlása miatt.

 

Folytatódik a harc a kormánnyal szembeni  egységért

A helyzet kulcsa a politikai válság, a rendszer válsága. A kormány népszerűsége soha nem látott mélységbe zuhant, pártját korrupciós ügyek szabadalják, az UGT és a CCOO vezetése pedig a “társadalmi párbeszédbe” kapaszkodik, amelynek pedig semmi perspektívája nincs, csak demobilizál, hogy a kormány időt nyerjen. Most a párbeszéd a munkásosztály megosztását jelenti.

 

Fel Madridba a kormány lemondatásáért

El kell hagyni a tárgyalóasztalt és mozgósításba kell kezdeni.

Ebben a szakszervezeti tömörülések vezetőinek felelőssége alapvető. Csak ezek a nagy szervezetek képesek valódi mozgósításra, a kormány lemondatására. Itt az ideje az akciók meghirdetésének, hogy ezt a feladatok elvégezzék, szakítsanak a hamis dialógussal, forduljanak a munkásosztály minden szervezetéhez és egységben szervezzék meg a madridi menetet az összes ellenreformmal, költségvetési megszorítással szemben. Jogunk van a döntésre, jogunk van a kormány lemondatására.

 

 

 

 

KAZAHSZTÁN

 

Roza Tuletajeva kiszabadult!

 



Roza Tuletajeva nov. 19-én kiszabadult Aktau város táborából. A Zsanaozen UOS-5 kőolajfúrórészleg munkásnője a 2011. máj. 26-án meghirdetett sztrájk egyik résztvevője. A munkabeszüntetés csatlakozott a május 17-i KarajanbasMunajGaz sztrájkjához. 2011. dec. 16-án, hathavi sztrájk után a rendőrség a zsanaozeni sztrájkolókra lőtt, ezzel vetett véget Kazahsztán történelmének legnagyobb munkásakciójának. 17 munkás megöltek, több tucatot megsebesítettek. Másnap megkezdődtek a letartóztatások és mintegy huszat közülük börtönbüntetésre ítéltek. Közöttük 7 évre Roza Tuletajevát is a bűntetőtörvényköny paragrafusai alapján «társadalmi viszály szításáért» és «tömegfelkelés szervezéséért».

 

Kijelentve, hogy «Kazahsztán dolgozóinak jogaiért folyik a küzdelem, szabad szakszervezeti szervezkedésük jogáért, sztrájkjogáért, hogy méltó munkájuk és jobb életük legyen», a Szakszervezeti Jogok Védelmi Központja — Moszkvában Valentyin Uruszov vezeti, korábban őt magát is bezárták Oroszországban szakszervezeti tevékenységéért — jelentős nemzetközi kampány indított a kazahsztáni szabad szakszervezetek (KSPK) kezdeményezésére. A kampány hatására megkezdődtek az első idő előtti szabadlábra helyezések, megkönnyítették Tuletajeva fogvatartási körülményeit. Larissza Harkova, a KSPK vezetője: «Nagyszerű érzés látni, hogy az emberek nem felejtettek el bennünket. Köszönet mindenkinek!»

 

 

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein

Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.