2014. december 1., hétfő

Ukrajna: a NATO csatasorba áll 2015-től





(Le Figaro 2014. dec. 01.)  


Az első "nagyon hatásos", válság esetén néhány nap alatt csatarendbe állítható NATO-csapatok 2015 elejétől hadműveletképesek lesznek, jelentette ki ma Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A "lándzsahegy" (spearhead force) létrehozása 4 000 földi, tengeri és légi katonával 2016-ra várható. Az Atlanti Szerződés államfői szeptember elején döntöttek ekként válaszul arra, hogy Oroszország annektálta a Krimet és orosz katonák a szeparatisták oldalán avatkoztak be Kelet-Ukrajnában, de azért is, mivel délen a dzsihádisták támadása fenyeget, és a NATO-tag Törökországnak közös határai vannak Irakkal és Szíriával.

Addig is "rendkívül hatásos ideiglenes erőt" állítanak fel, amely a "jövő év elejétől hadműveletre kész", nyilatkozta Jens Stoltenberg egy sajtóértekezleten Brüsszelben a NATO-külügyminiszterek összejövetelének előestéjén. "Ennek hatására még inkább készek leszünk a védelemrei a határainkon támadó válságos helyzetekben", folytatta.

Douglas Lute, amerikai NATO-nagykövet egy "zászlóalj-tesztről" ("test bat") tett említést, amely 2015 elején "prototípusként" szolgál. A zászlóalj 300 – 1200 embert tartalmazhat. "Tesztelni kell a logisztikát, az irányítási struktúrát" és meghatározni, ez az ideiglenes erő hogyan kapja Philip Breedlove, az európai szövetséges csapatokat vezérlő amerikai tábornok parancsait, magyarázta. "Ez az átmenet módja", húzta alá Jens Stoltenberg, hozzátéve, hogy Németország, Hollandia és Norvégia a földi erőket biztosítja.  
Több pont rejtélyes marad például, hogy ennek az állandó készültségű haderőnek a költségei hogyan oszlanak meg a szövetségesek között, annál is inkább, mert számos hadgyakorlatot kell folytatnia. "Nem döntöttünk még arról, a számlát hogyan egyenlítjük ki", jelentette ki Douglas Lute. "Ekkora méretű és ilyen hatásos erő nem olcsó dolog", tette hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.