2014. december 22., hétfő

«Mit jelent szegénynek lenni Belgiumban?»



Íme két történet az RTBF tv dokumentumműsorából. Két fiatal anya története, az első nyolchónapos terhes, a másiknak 3 hónapos babával nincs hajlék a feje felett. Mindkettő házasságban él és többé-kevésbé havi 1000 euróból. Két család prekaritásos helyzetben.


Aurélie családsegítő tanulmányai elvégeztével dolgozni kezdett, de 2013 augusztusában nem hosszabbították meg a szerződését. Azt gondolta, folytatja tanulmányait, mindig arról álmodott, hogy kisgyermekekkel foglalkozzon. Néhány hónap múlva férje is elvesztette állását a vendéglátóiparban. Aurélie és Medhi (a munkanélküli járadék degresszivitásából kifolyólag) 950 euróból kell éljen, s hamarosan érkezik a kis jövevény. 540 eurós lakbér, a rezsim, orvosi vizsgálatok költsége, a téli tüzelőre felvett kölcsön törlesztése, és 100-150 euró marad étkezésre. Nemrégen szerencsére a "Faim et Froid" («Éhség és hideg») nonprofit egyesület jóvoltából rábukkantak egy közeli szociális boltra, ott olcsóbban lehet élelmet beszerezni. Aurélie tudja, hogy sok család találja magát hasonlóan nehéz helyzetben, de aggódik, optimista férje tartja benne a lelket. A kicsi szobája majdnem készen van, ismerősök, rokonok hozták a ruhácskákat, ágyat.

Ötven km-re tőlük egy család kéthónapos babával találta magát az utcán. Dinant-ban egy szociális lakásban éltek, kitették őket. A békebíró úgy ítélte, hogy az ő hibájukból nedvesedtek át a falak. Anaïs összeomolva: "egy csettintésre mindenünk elszált ". Egy facebook-csoport tartja bennünk a lelket, de szállást nem tud adni, csak a bébinek, hogy melegben aludjon, fürödhessen, a szülőknek csak néha-néha. Kiválasztottak egy csendes környéket és az autójukban alszanak. Yves, a férj: "reggel 4-5 óra felé be kell indítani a motort, nagyon hideg van". Aztán mennek megkeresni a kis Lénát, isznak egy kávét, sétálnak az utcákon, melegedni be-bemennek egy-egy boltba. Anaïs összefoglalja: "Nem tudják elképzelni, hogy mindez mit jelent, annyira nehéz, szinte élhetetlen". Anaïs és Yves csak egy dolgot kér, hogy tető legyen a fejük felett és újra tudjon kezdeni együtt a kis család.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.