2014. december 12., péntek

Európai hírek



  • Rekordközeli szintre emelkedett az átlagos adóterhelés a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországaiban tavaly: a nemzeti költségvetésekbe befizetett különféle adók és járulékok a GDP 34,1 százalékára rúgtak, 0,4 százalékponttal haladták meg az előző év mértékét. A 34 legfejlettebb gazdaságot tömörítő szervezet szerdán kiadott jelentése szerint a tagállamokat tekintve a GDP százalékában mért adóteher Dániában volt a legmagasabb tavaly, 48,6 százalékkal. A listán Franciaország (45,0 százalék), Belgium (44,6), Finnország (44,0), Svédország (42,8), Olaszország (42,6), Ausztria (42,5), Norvégia (40,8), Luxemburg (39,3) és Magyarország (38,9) következik.


  • Belgiumban az FGTB szakszervezeti tömörülés a dec. 15-i általános sztrájk napján a kamionosokat is arra szólítja, hogy bénítsák meg az országot. A  szociális dömping miatt a szállításban 5 év alatt 6500 munkahely szünt meg, a nemzetközi szállításban visszaszorultak a sofőrök és sokkal kevesebbet keresnek, mint előtte. Az automatikus bérindex eltörlésével, a bérbefagyasztással együtt a kormányintézkedések duplán súlyosbítják a sofőrök helyzetét.


  • Franciaországban a regionális repülőtereket is privatizálják. Az Aéroport Toulouse-Blagnac (ATB) 49,99 %-os tulajdoni hányadának egy kínai konzorciumnak történt eladása után a Macron-törvénytervezet (“a növekedésért és aktivitásért”) a lyoni és nizzai repülőterek eladására készül. Más reptereket is fenyeget ez a veszély: Nantes, Saint-Nazaire, Vannes, Lorient, Quimper, Brest, Morlaix, Lannion, Saint-Brieuc, Dinard et Rennes; a Jura de Dole-Tavaux repülőtér sem kap többet állami szubvenciót. Az állam kivonulása annak a programnak a része, amely keretében a kormány 18 hónap alatt 5-10 milliárdos megtakarítást szeretne elérni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.