2014. december 3., szerda

Bhopal, 30 évvel a tragédia után


India szívében éppen 30 évvel ezelőtt következett be a történelem legnagyobb ipari katasztrófája. Több tízezer ember halt meg a Union Carbide üzeméből kiáramló gázban. A túlélők ma is igazságot, kárpótlást, az üzem mentesítését követelik.

Madhya Pradesh állam fővárosában a Union Carbide növényvédő szereket előállító üzeméből kiáramló gyilkos gáz  1984 dec. 2-ről 3-ra virradó éjszaka néhány óra alatt többezer embert ölt meg. Az apokaliptikus helyszínen holttestek  ezrével hevertek az utcákon, a szobákban…  3500-an haltak meg rögtön, 5 295-en az indiai kormány szerint, összesen 25 ezren az áldozatvédő szervezetek szerint. 
 

A következmények máig hatnak: légzési nehézséggel, idegi eredetű gondokkal, rákkal küszködő, testileg és szellemileg visszamaradott gyermekek.

Az amerikai óriás vegyipari vállalat, a Dow Chemical, amely 1999-ben fuzionált a Union Carbide-dal, fütyül mindenre.  A cég 1989-ben átutalt 470 millió dollárt, vagyis átlagosan  mindössze áldozatonként 550 dollárt – az indiai kormánnyal történt 5 éves alkudozás után. A kormány az áldozatok nyomására a New Delhi-i legfelsőbb bíróságon  1,25  milliárd dolláros kiegészítő kártérítést reklamált a Dow Chemicaltól  2010-ben (Le Monde).


1984 óta elhagyott vegyi anyagok az elhagyott üzemben 
Az áldozatok mellett az üzem is késleltetett bomba. Hiába tüntettek, hiába cikkeztek, hiába fordultak bírósághoz, az üzemet soha nem tiszították meg. A mérgek 3,5 km-es körzetben borítják a talajt. A Union Carbide csak úgy, véletlenszerűen helyezte el, dobta ki.

2004-ben született meg az első bírósági ítélet,  de a helyi hatóságok rákesetek, bőrbetegségek százai után határoztak csak arról, hogy tiszta ivóvizet szállítsanak a lakosságnak.  Az üzemet meg kell tisztítani, de a Dow Chemical elhárít mindent felelősséget.  
A túlélők állandó nyomást gyakorolnak, igazságot követelnek. Szerintük a Union Carbide Dow Chemicalnak eladása óta a kártérítés nem halad.


A mentálisan és fizikálisan retardált 5 éves Saagar anyjával 
"Igazságot kérünk", olvashatjuk egy molinón, s rajta egy vérfagyasztó fotó, amelyen egy kéz sepri le egy halott csecsemőről a földet. "A Dow köteles a  következményekkel foglalkozni", követeli egy másik felirat.

"A tüntetésekkel azt akarjuk, hogy a kormány ne vegye másodrangúnak az ügyet", magyarázza Rashida Bee aktivista, aki régóta  küzd az áldozatokért. "Szégyen, hogy semmi érdemleges nem történt három évtized alatt sem. A katasztrófa felelősei büntetlenek".


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.