2014. december 14., vasárnap

Mi mindennel próbálkoznak a belga "munkaadók" az országos politikai sztrájk idején ?




Hétfőn Belgium leáll a(z Európai Bizottság követelte) bérbefagyasztások, a 67 évre emelkedő nyugdíjkorhatár, a munkanélkülieket érő támadások, a megszorítások elleni tiltakozásul. Az (európai szinten egy főre jutó legnagyobb) autópálya-hálózatot blokkolják a sztrájkolók, tömegközlekedés nem lesz… A munkáltatók először fenyegetéssel, bírósággal próbálkoztak, mindennel, hogy dolgozókat munkára bírják. Az ostor után jött a répa, a «szorgos munka kompenzálása»…  

Az Unizo azoknak, akik hétfőn megjelennek munkahelyükön sültkruplit, goffrit, sőt, masszázst ad «pozitív jelzésként» négy flandriai vállalatánál.

Londerzeel ipari zónájában a TMAB-ügynökség barbecue-t szervez 180 dolgozónak. Eeredetileg a TMAB 8 dolgozója jelentkezett rá, így kiszélesítette a meghívást az egész zónára...

Willy Naessens a nevét viselő vállalkozásának dolgozóit egy üveg pezsgővel kompenzálja: "Ezek az igazi dolgozók, akiket kényeztetnünk kell".

Waregem mellett a Thermote & Vanhalst már vasárnap estére ágyakat hozatott munkásainak, hogy azok ott tudjanak aludni és másnap munkához látni (hétfőn már nem engedné be őket a sztrájkőrség). A sztrájktörők négy óráját 200 %-ban fizetik, plusz rendes munkabérüket és kapnak reggelit is.

Egy brugge-i iskolaigazgató pedig igéretet tett arra, hogy saját maga főz a tanároknak, ha bemennek dolgozni…

"Mi is jobban szeretnénk, ha nem kellene sztrájkolnunk! Tagjainknak sok pénzbe kerül, a bizalmiknak sok nehézségbe. Anyagilag ezerszer jobb lenne, ha nem csinálnánk. Ha nem kerültünk volna szembe olyan kormánnyal, amely a társadalmi-gazdasági rombolást választja, amelyik 117-szer leírta a tárgyalás szót (miért nem 117 ezerszer, a tinta nem kerül sokba!), de tárgyalni nem akar", nyilatkozta Felipe Van Keirsbilck, a CNE, a magánszektor alkalmazottainak szakszervezeti főtitkára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.