2014. december 22., hétfő

Hírek a világból


    

♦ Afrika: Cambridge, Oxford és a London School of Hygiene and Tropical Medicine oktatói az IMF-et vádolják az ebola-vírus guineai, libériai és Sierra- Leone-i terjedéséért, amely 7370 embert ölt meg egy év alatt. Az IMF kényszeríti az afrikai államokat a közkiadások,  a közszolgáltatási bérek csökkentésére, az egészségügyi rendszer «decentralizálására» és ezzel képtelenné teszi a járvány terjedésének megakadályozását.


 Tunéziában az elnökválasztáson több mint 40 % a távolmaradók aránya.


 Görögországban Samaras miniszterelnök kijelentette, hogy «nemzeti kötelességünk az elnök megválasztása és a hitelezőkkel folytatandó tárgyalások befejezése». Samaras jelöltje, a volt európai biztos a 200-ból nem talált 160 parlamenti képviselőre, aki támogatná. Egy nacionalista képviselő azonban bejelentette, hogy nagy összeget kínáltak fel számára, ha úgy szavazna ahogyan Brüsszel óhajtja.

 

 Az UNIAN ukrán hírügynökség a BELTA hivatalos fehérorosz hírügynökség jelentésére hivatkozva idézte Lukasenko szavait: "Fehéroroszország egy nap alatt teljesíti az ukrán elnök kérését. Bármit, amit kért, mindig megtettük, és ez így marad a jövőben is. Nemcsak a kereskedelmünk miatt, hanem mert szomszédok és rokonnépek vagyunk".


 


 Franciaországban statisztikai adatok mutatják, hogy a reálbérek 2012-ben csökkentek, az inflációt nem fedezték. A mediánbér 1730 euró volt, az átlagbér pedig jelzi, hogy a franciák fele ennél kevesebbet keres. Bizonyos kategóriák érintettsége nagyobb, a nők bére 19,2 %-kal alacsonyabb, a férfiak 10 %-ának pedig 1184 eurónál kevesebb, de a nettó bér minden bérből és fizetésből élő számára csökkent. Az egészségügyi reformtörvény elleni tiltakozásul december 23-30. között az orvosok is sztrájkba lépnek, a klinikákon pedig január 5-től állnak le a műtétekkel.

Haiti: országszerte zajló tüntetések mondatták le  a miniszterelnököt és a kormányt, de egy héttel később Martelly elnök még nem nevezte ki annak utódját. Az elnök a mérsékelt ellenzékkel is tárgyal, miközben sok tízezren skandálják az utcán: «Mondjon le az elnök!». A Michel Martellyt eddig támogató USA most egy külügyi tanácsost küldött Haitiba, hogy a «manipulálatlan választások» előkészületeivel foglalkozzon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.