2014. december 4., csütörtök

Ma reggel – röviden



 


A belga De Morgan írja tegnapi cikkében: az amerikaiak ellenzik a nukleáris biztonsági egyezmény megerősítését és nyomást gyakorolnak az «európai blokkra». A belgiumi Mol reaktora, a világ egyik legnagyobb kórházi és orvosi célú radioaktív termék elállítója, az USA urániumától függ, amely importját a továbbiakban utóbbi nem akarja biztosítani. A szektorban közvetlenül és közvetetten 4700 ember dolgozik, nem is beszélve azokról a károkról, amelyeket a nukleáris anyag hiánya a gyógyításban okozhat. Állítólag Genfben tárgyalások kezdődnek...




♦ Sztrájk a francia vasútnál, az SNCF-nél szombat-vasárnap a CGT és a Sud-Rail szakszervezetek felhívására amiatt, hogy bizonyos vonatokban megszüntetik a jegyellenőri jelenlétet, tehát munkahelyeket csökkentenek. Párizsban ma két iskola pedagóguskara is sztrájkol a szülőkkel egyetértésben. A kereskedelmi bíróságok dolgozói is bejelentették, hogy dec. 10-én részt vesznek a “növekedés és aktivitás“ elnevezésű törvénytervezet elleni tiltakozó megmozdulásban, mivel véleményük szerint az jogsértő.


 Detroitban (USA) megbénította a város életét  a megszakadt villanyszolgáltatás, előbb egy, majd egy második földalatti kábel szakadt el. A helyi szolgáltató szerint 5-7 év kellene ahhoz, hogy a több éve elhanyagolt elektromos infrastruktúrát helyrehozzák.

A Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége nyílt levelet intézett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek a 10 órás munkaidő ügyében. A szakszervezet törvénytelennek tartja a Miniszterelnökségen elrendelt megnyújtott munkaidőt, s a munkavállalókkal aláíratott Kinevezésmódosítás nem felel meg a törvény előírásainak. A törvények által garantált minimális munkaügyi követelményeket minden munkáltatónak be kell tartania – írták a levélben. A közszolgálati tisztviselők 2008-óta nem részesültek béremelésben, megvonták tőlük a 13. havi illetményt, míg az infláció ez alatt több mint 25 százalékos volt. A levél végén felszólítják Lázárt, hogy a Miniszterelnökségen bevezetett törvénytelen munkaidő-szabályozást azonnal vonja vissza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.