2014. december 16., kedd

Kazahsztán: Zsanaozen – az ismeretlen tragédia




A sztrájkoló olajmunkások lemészárlása




2011. dec. 16-án Kazahsztánban háborús fegyverekkel felszerelt rendőri erők tüzeltek Zsanaozen város sztrájkoló olajmunkásai békés összejövetelének résztvevőire. Egy tucat halott (hivatalosan is mintegy 10) és több száz sebesült is lehet. A városi kórház nem is győzi a sebesültek ellátását.

A szomszédos Aktau városban a  Karazhanbass 150 munkása gyűlt össze az Yntymak téren zhanaozeni bajtársaikkal való együttérzésből, a rendőrség letartóztatta őket.

Az olajmunkások szakszervezetükkel a Kazah Köztársaság függetlensége kikiáltásának 20. évfordulóján rukkoltak elő tárgyalások indításának és szakszervezeti vezetőik szabadon bocsátásának követelésével.

A nyugat-kazahsztáni olajmunkások munkabeszüntetése 2011 májusában indult, mikor a Karazhanbassmunaj vezetése elutasította a munkások által választott szakszervezeti tisztségviselők elismerését. A megtorlásnak korábban is voltak áldozatai az aktivisták és családtagjaik köreiben.
Több szakszervezeti felelőst, közöttük a szakszervezeti jogász Natalja Szokolovát, Roza Tuletajeva munkást is bebörtönözték a Büntetőkönyv 164-3 törvénycikke («társadalmi viszály keltése») és a 334-2 értelmében («illegális gyűlések és összejövetelek szervezése»). Nemzetközi akciót folytattunk érdekükben, a közelmúltban kiszabadultak.

 

A film az olajmunkások küzdelmét mutatja be angol nyelven és oroszul:

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.