2014. december 7., vasárnap

Röviden



Olaszországban dec. 12-re általános sztrájkot hirdetett a két legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a CGIL (5,8 millió tag) és az UIL (2,2 millió tag) a Szenátus által elfogadott «Jobs Act» munkaügyi törvény ellen, amely az elbocsátásokat könnyíti és eszerint a munkáltatók akkor is utcára tehetik a munkavállalókat, ha bírósági ítélet törvénytelennek minősíti azt. Matteo Renzi szerint a törvény «az összes reform anyja», mert «Olaszország valóban megváltozik általa». Olaszországban rekordszintű munkanélküliség az aktív lakosság körében: 13%-os (október), a 25 év alatti fiatalok között pedig 43%-os. Az Európai Bizottság a 2015-ös olasz költségvetést felügyelet alá helyezte, a munkaerőpiac rugalmasságát követeli – ebbe a körbe tartozik az elbocsátások megkönnyítése. Október 25-én Rómában másfél millió dolgozó tüntetett a munkaerőpiac reformja ellen, Mateo Renzi kijelentette, «nem hagyja magát megfélemlíteni».


 


Marie-Noëlle Lienemann párizsi szenátor, a szocialista párt baloldali szárnyának tagja, a Macron-törvény elleni szavazásra szólít, «mivel ez valóban megsemmisíti a baloldal összes történelmi harcát a szociális küszöbre, a munkaidőre, az éjszakai és vasárnapi munkára vonatkozó munkajogokért».



 


Az Insee statisztikái szerint ma közel 150 000 személy él az utcákon Franciaországban, «ami 40%-kal több, mint 10 éve».



 


USA: a tüntetések harmadik éjszakája a nagyvárosokban (New York, Miami, Chicago, Boston és New Orleans), miután ismét egy feketével végzett egy rendőr és a bíróság nem indít ellene eljárást.



 


Görögországban a trojka (Európai Központi Bank, Európai Bizottság és Nemzetközi Valutaalap) kötelezi a köztársasági elnököt, Antonis Samarast, hogy szavaztassa meg a parlamenttel az újabb bércsökkentéseket és adóemeléseket, hogy Görögország újabb 11 milliárdos kölcsönt kaphasson. A köztársasági elnök mandátuma 2015 februárjában lejár, márciusban előreláthatólag választások lesznek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.