2014. december 18., csütörtök

Röviden



A monetáris összeomlás veszélye kísérti Oroszországot és a pénzügyi piacokat. Hétfőn a rubel értékének 10 %-át veszítette a dollárhoz képest, másnap újból esett mielőtt szerda reggelre stabilizálódott, legalább ideiglenesen. Nyár óta 50 %-os értékvesztést szenvedett el annak ellenére, hogy az orosz központi bank olyan szintre emelte jegybanki kamatát, amire nincs példa a Föld 50 legjelentősebb gazdasága tekintetében. A történtek magyarázata a tőke menekülése és a spekuláció, amelyet a nyugati országok Oroszországgal szembeni szankciói idéztek elő, valamint az (ország költségvetésének felét képező) olajárak összeomlása. A rubel esése felerősíti az inflációt, amely elérheti az egy év alatti 11,5 %-ot, 2015-ben a GDP 4,8 %-os csökkenését.


♦ A franciaországi területi reformot elfogadta az országgyűlés. Ennek értelmében a régiók 13-ra csökkennek. A minimálbérek január 1-től csak annyival emelkednek, amennyit az indexáció megengedi, vagyik 0,8 %-kal, óránként 8 centtel, havonta 5,73 euróval.


Barack Obama, az USA elnöke tegnap bejelentette, hogy Kubával tárgyalásokat kezdtek a diplomáciai kapcsolatok felvételéről és az 1961-ben kezdődött embargó megszüntetéséről.

 
♦ Görögország: a konzervatív Stavros Dimas, volt európai biztos elnökké választásához a parlamentben csak 160 szavazatot kapott a szükséges 200-ból.


 Németországban az Amazon, a legnagyobb webáruház kétezer dolgozója szakszervezetével, a Ver.divel folytatja sztrájkját kollektív szerződése érdekében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.