2014. december 1., hétfő

Többezer orvos tüntetett Moszkvában a kórházak bezárása ellen




 



 


 «Hagyjátok abba az egészségünk kiárusítását!», «Együtt az e névre méltó orvostudományért!» - ezeket a jelszavakat olvashattuk a molinókon, melyeket mintegy négyezer személy vett körül a nov. 30-i moszkvai tüntetésen, melyet az egészségügyi személyzet független szakszervezete és az «Együtt a méltó orvostudományért» mozgalom támogatott.

 

Az orvosok már november elején is tüntettek az egészségügy reformtervezete ellen, amely szerint az év vége előtt már bezárnának Moszkva 65 kózháza közül 26-ot. Tüntetések zajlottak vasárnap Szent-Péterváron, Nyizsnij Novgorodban és Vlagyivosztokban.

A reform 2012 májusi újjáválasztása után Vlagyimir Putyin egyik első döntése volt. Az orosz kormány a «gyógyítás hatásfokát akarja javítani» azzal, hogy koncentrálná a specialistákat a «hatékonyabb kórházakban». Ellentételezésként a kormány megígérte, hogy a (jelenleg 730 euró körüli) átlagos orvosfizetéseket megduplázza.

Ugyanakkor a kötelező biztosítási alapok költségvetése 15%-kal csökkent, ami az orosz sajtó szerint számtalan elbocsátással kell járjon, hogy a reformot finanszírozni lehessen.  Az elbocsátás a fővárosban közel  7000 orvost érint.

Már november 11-én hírt adott a svájci «Le Matin» az első tüntetésekről: «Ha így folytatódik, előbb-utóbb tömegtüntetések lesznek. Az államra súlyos fenyegetést jelent, hiába próbálja pénzzel csitítani, mivel pénz - nincs».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.