2014. november 30., vasárnap

EurópábanGörögország: «A kormányintézkedések a középkor szociális viszonyaiba vetnek vissza, a munkanélküliség a rémálom szintjén áll» 

24 órás sztrájkot hirdetett a GSEE (magánszektor) és az Adedy (állami szektor) szakszervezeti tömörülés a kormány szigorítási politikája ellen, amely csaknem az egész országot megbénította. A görög parlament az EU-EKB-IMF nyomására dec. 7-én kell szavazzon a 2015-ös költségvetésről, amely folytatja a kiadások csökkentését az egészségügy és oktatás területén. Sztrájkoltak az iskolákban, kórházakban, bankokban és állami nagyvállalatoknál; minden hajó a kikötőkben, minden repülőgép a reptereken maradt, mivel a dokkerek és a légiirányítók is beszüntették a munkát. Más szektorok szakszervezetei, pl. a szállodaipari és kereskedelmi is csatlakoztak.
Ebben az évben ez a második általános sztrájk amellett, hogy 20 ezer tüntetés, demonstráció, részleges sztrájk zajlott az országban négy év alatt a szigorítási politika ellen.
 Augusztusban a munkanélküliség mértéke 25,9 % volt, a bérek átlagosan 23,8 %-kal estek vissza 2010 óta.  
 Az ILO adatai alapján a munkahelyek 25 %-a elveszett, figyelmeztetett a «szociális válság elhúzódásának veszélyére».


Nagy-Britanniát is az egyre növekvő gazdasági és társadalmi létbizonytalanság jellemzi
Az ország energiaszolgáltatásának, vasútjának liberalizálása után azok árát emelik, miközben a népesség nagyrészének csökken a jövedelme (munkanélküliség, «nulla órás szerződések», alacsony minimálbérek), a privát nyugdíjrendszer ellenőrizetlen, a lakbérek, lakásvásárlás, oktatás és egészség drágul.  
Az angol választási rendszerben  az ország  650 választókerületében akármilyen kis többséggel választották meg, az győztesként fut be.


12 évig tartó építkezés után, 40 %-os költségtúllépéssel Mario Draghi ultramodern irodaháza