2014. november 10., hétfő

Izrael


Izrael: általános sztrájk egy izraeli rendőr által megölt arab fiatal halála után





Kafr Kana városában, az ország északi részén, izraeli arabok ezrei tüntettek november 8-án, miután egy tüntetőt rendőrök öltek meg. Összecsapások történtek a rendőrséggel,

a biztonsági kamerák felvételei mutatják, hogy a 22 éves fiatalembert lelőtték, mikor az egy izraeli rendőségi autóra támadt, s egy, az autóból kiszált rendőr tüzet nyitott rá.

November 9--én az izraeli arabok  általános sztrájkra hívtak.

A Le Monde a Knesszet képviselőjét, Ahmed Tibit idézi, aki «hidegvérű gyilkosságról» beszél és pontosít: «Ez egy felháborodott, megalázott srác volt, akit gázzal árasztottak el. Letartóztatták az unokatestvérét. Az autót támadta meg, nem a rendőröket. Nem kellett volna megtennie, ez hiba volt, de a kivégzést nem érdemli».

Az izraeli rendőrségi szóvivő bejelentette, hogy vizsgálat indult.

Benyamin Netanyahu miniszterelnök azzal reagált, hogy megfenyegette Izrael 20 %-nyi arab lakosságát, mivel «azok az állam tönkretételével próbálkoznak». Nyilatkozata vezetett vasárnap reggel a «mérsékeltnek» tekintett Amir Peretz környezetvédelmi miniszter – az izraeli arabokkal szolidaritása  jeléül való – lemondásához.

A Le Monde szerint Ahmed Tibi képviselő úgy becsüli, hogy Netanyahu és más miniszterek «úgy cselekszenek, mint a pirománok. Áldozatok vagyunk, nem akarjuk az eszkalációt, a konfrontációt, de jogunk van védekezni. Az általános sztrájk üzenet a haragról».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.