2014. november 27., csütörtök

Tüntetés Ukrajnában a drágulások ellen



(Euronews)


A kijevi központi bank közelében feszült a légkör. Az ukránok vásárlóerejének csökkenése egy kis csoportot arra indított, hogy a monetáris politika ellen tiltakozzon. A nemzeti bankot okolják, hogy az nem támogatta a történelmében soha nem látott mélységbe jutott hrivnyát. Ma egy euró egy kicsivel több, mint 16 hrivnyát ér. 
 

Ez elviselhetelen. A bérek, juttatások be lettek fagyasztva, mindennek emelkedik az ára, az élelemé, a benziné”, mondja egy tiltakozó.


A befektetők elhagyták az országot, a keleti részben folyó háború megbénítja azt, az ukrán gazdaság ezévben a 2009-nél is erősebb válságba került, a GDP 15 %-ot esett. Az év eleje óta a hrivnya 38 %-ot veszített a dollárral szemben.

A kijevi piacon felszöktek az árak. 8-10 %-os a kenyér, a hús, a cukor áremelkedése.


Kilója 5 hrivnya, egy káposztát sem tudok venni. Akkor még nem beszélek a húsról, annak kilója minimum 80”, kesereg el egy asszony.

Paradicsomot, uborkát, krumplit eszek. Mindent meg tudok venni, amit akarok, de csak kis mennyiségben. Csak egy kicsit mindenből”, mondja egy férfi.


Az IMF legutóbbi előrejelzése mellőzi a derűlátást, 2016 előtt nem lesz fellendülés. A szakértő Volodimir Lapa, az “Agrárügyek Ukrán Klubja” főigazgatója szerint az ukránoknak nincs választási lehetőségük, együtt kell élni ezzel: “A fogasztói jövedelmek nagyon behatároltak, a reáljövedelem stagnál, a piacok keveset rendelnek, az import gyenge. Az emberek próbálnak olcsóbb és gyenge minőséget venni”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.