2014. november 4., kedd

A Fidesz és az USA




Nemcsak Deutsch tett hűségnyilatkozatot, de Goodfriend is. Tökéletesen egyetértünk, bizony, a két ország viszonya «érett kapcsolatot» takar…  

Goodfriend: Ezzel a választott kormánnyal szeretnénk együtt dolgozni


Szerző: hvg.hu

Fotó: Túry Gergely


Az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője egy interjúban tagadta, hogy mélyponton lenne a magyar-amerikai viszony, sőt szerinte soha nem volt ilyen erős kapcsolat a két ország között. A kitiltási botrányban exponálódott diplomata arról is beszélt, hogy jobboldali médiumoknak dolgozó újságírókkal is tartja a kapcsolatot.

Budapestre érkezése előtt egy évvel kezdte el tanulmányozni a magyar nyelvet és az itteni helyzetet André Goodfriend, az Egyesült Államok nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, aki tagadja, hogy csak ellenzéki szervezetekkel barátkozna – derült ki az Origónak adott interjújából.
Szerinte egyáltalán nem igaz, hogy ő és a nagykövetség egyoldalúan, csak az ellenzéki szervezetekkel tartanak kapcsolatot. Példaként említette, hogy nemrég részt vett a KDNP-sek által alapított Új Társadalom Szalon gyűlésén, de találkozott a Századvég Alapítvány munkatársaival is, valamint tartja a kapcsolatot olyan orgánumok újságíróival, mint a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Blikk és a Hír Tv.
Ettől függetlenül úgy tartják, hogy "egy demokratikus államban rendkívül fontos, ellenőrző szerepe van a pártoktól független, nem kormányzati pénzből működő szervezeteknek is".
Fotó: Túry Gergely
Arra a felvetésre, hogy sokak szerint ő és az amerikai követség a kormány megbuktatásán munkálkodik, Goodfriend úgy válaszolt: "Magyarország kormányát demokratikus választáson választották meg, amit mi tiszteletben tartunk, és ezzel a választott kormánnyal szeretnénk együtt dolgozni". Senki nem akarja egy szövetséges bukását – tette hozzá.
Goodfriendtől azt is megkérdezték, hogy szerinte is mélyponton vannak-e a magyar-amerikai kapcsolatok. Szerinte nem, sőt soha nem volt ilyen erős a kapcsolat a két ország között. Sokkal inkább jelentene mélypontot szerinte az az elterjedt gyakorlat, hogy a konfliktusban álló felek elhallgatják a problémáikat, mert tudják, hogy úgysem jutnak semmire. Ezzel szemben Magyarország és az Egyesült Államok jelenleg párbeszédet folytat: "hogy vitatkozunk egymással, azt jelenti, hogy a két ország viszonya egy érett kapcsolat" – fogalmazott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.