2014. november 6., csütörtök

Belgium: rekordmobilizáció





A szakszervezetek erős jelzést adtak a kormánynak. Az eddigi egyetlen eredmény, hogy a kormány visszavonta az automatikus béremelés ideiglenes eltörlését. A megmozdulás elemi dühét mutatják az erőszakos cselekmények – az N-VA profitál belőle... A miniszterelnök meg akarja nyitni a dialógus ajtaját.


© Belga



Több, mint 100.000 személy Brüsszel utcáin – 2001 óta nem láttunk ilyet és ráadásul a társadalmi megmozdulás európai szinten zajlik. A kormány vaskezet igér, a szakszervezetek közös frontja viszont a kormányprogram szociális igazságtalansága ellen olyan erős csapást, amilyet csak bír.   


Ez az első lépés, amely sztrájkokban folytatódik a december 15. előtti országos általános munkabeszüntetés előtt.


Az FGTB vezetői szimbolikusnak tartják az első győzelmet. A többi négy követelés asztalra kerülhet, a vásárlóerő védelme úgy tűnik, megelőzi a másik hármat, a szakszervezetek a nyugdíjkorhatár emelése ellenit is a későbbi harcok köré sorolják.  A minisztelnök vesszőparipája a versenyképesség, de «nyitott karral» várja csütörtökön a szakszervezeteket. A dialógus azonban – reményei szerint – a nagy vonalakban már eldöntött kérdések végrehajtásának módozataira fog korlátozódni, szó sem lehet arról, hogy – mint ahogyan a szakszervezetek szeretnék – azok alapjának megkérdőjelezéséről.


Az országos tüntetés erős jel, de megvan annak kockázata, hogy puszta vitába torkollik. Az antverpeni dokkerek és vasasok mindig megmutatják erejüket, a fiatalságot erősen vonza a «szélsőbal», a forradalom. A Déli pályaudvar körül autókat fordítottak a hátára, rendőrmotorokat gyújtottak fel, az erőszakszervezetek tagjait sebezték meg mindenféle tárgyat dobálva, elfoglalták a FEB (a belga gyáriparosok szövetsége) épületét «népi bírósággá» alakítva… A szakszervezetek provokációról beszélnek, de a radikalizálódás kétségtelen.  


A (jobbközép) N-VA képviselője, Zuhal Demir a szakszervezetek jogi felelősségét veti fel: "Tüntetni és sztrájkolni – alapjog. Erőszakos cselekményeket elkövetni – bűncselekmény." Marc Goblet, az FGTB szakszervezeti tömörülés főtitkára: "Ha nem találunk meghallgatásra, január 5-tel újabb akciósorozatot indítunk." Addig is folytatódnak a szektoriális, regionális és országos sztrájkok.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.