2014. november 16., vasárnap

Dél-Afrika: a Numsa fémipari szakszervezetet kizárta a Cosatu központi tömörülés




 



33 szavazattal 24 ellenében a Cosatu (Congress of South African Trade Unions) központi bizottsága úgy döntött, hogy kizárja a szövetségből legfontosabb (338 ezer tagú) tagszervezetét, a  Numsa-t (National Union of Metalworkers of South Africa).


Október 29-i nyilatkozatában a Numsa kifejtette, hogy a tripartit koalíció (Afrikai Kongresszusi Párt, COSATU és a Kommunista Párt) képtelen az apartheidtől örökölt tőkés viszonyokat megszüntetni, márpedig ezek a viszonyok «ítélik a feketebőrű munkásosztályt a szélsőséges nyomorra». Bejelentette, hogy decemberben «Egységfront» létrehozására szólít, hogy a munkásosztály saját szervezetét hozza létre, amelynek «politikája és cselekvése a szocializmuson alapul».


Kizárása véget vet a hatalmon levő párt, az AKP-val folytatott együttműködésének is, nem fogja támogatni májusban az általános választások folyamán sem.


A vasasok egyhónapos sztrájkot folytattak, hogy végül a munkásbérek 10%-os emelését érjék el három év alatt. Mozgalmunk a bányászok hatalmas öthónapos mozgalmát követte.

 
«A Numsa kizárása végképp véget vet a Cosatu harcos szakszervezeti múltjának», jelentette ki a Numsa pénztárosa, Brian Ashley kommünikéjében. Hozzátétte: «Dél-Afrika munkásmozgalmának történetében új fejezet nyílik. Most nem sirdogálni kell. Meg kell szerveznünk önmagukat».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.