2014. november 8., szombat

Luxemburg


340 multinacionális vállalat adócsökkentésben állapodott meg Jean-Claude Juncker kormányával: «ez a rendszer megfelel az európai előírásoknak»


 



 

Egy amerikai oknyomozó újságírócsoport (40 médiumpartnerével, közötte a Le Monde, a Gruardian) kiderítette, hogy Luxemburg kormánya 340 multinacionális vállalattal titkos egyezményt kötött  2002-10 között, így utóbbiaknak mindössze 1 %-os adót kellett fizetniük. A vállalatok között van az Ikea, az Amazon, az Apple, a Heinz, a Pepsi, a Deutsche Bank.  A miniszterelnök ezidőben Jean-Claude Juncker volt, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke.

Ő tette lehetővé, hogy Luxemburg erős pénzügyi pozícióját biztosítsa, miután a 80-as évek végén annak vas- és acéliparát «lebontatta». Politikai felelőssége kétségtelen.

A jelenlegi luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel egy sajtót)jékoztatón biztosított mindenkit arról, hogy ezek az egyezmények «a nemzetközi törvényeknek megfeleltek». Pénzügyminisztere, Pierre Gramegna kiegészítette: «a rendszer tökéletesen megfelel az európai előírásoknak», s Nicolas Mackel, a Luxembourgforfinance pénzügyi ügynöksége főigazgatója: «ismert technikáról van szó, több ország is gyakorolja, közöttük Franciaország szintén».

Ezek szerint Luxemburg csak egy szeme annak pénzügyi paradicsom-láncolatnak, amely Írországtól, Hollandiától egészen a Bermudákig és a Kajmán-szigetekig terjed, hogy a multik profitmaximuma biztosított legyen. A kormányok cinkosságával megvalósított szervezett rendszerrről van szó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.