2014. november 25., kedd

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk

200.sz. (569) – 2014.nov.14.

 

ALGÉRIA

 

A veszély pillanatai

 

A Fraternité szerkesztőségi cikkéből (66.sz.)

 

Országunk nov. elsején ünnepli a nemzeti függetlenségünk elérésére irányuló fegyveres felkelés 60. évfordulóját.

Számot kell vetnünk, mit eredményezett az algériai nép óriási áldozata, hosszú harca, másfél millió mártírunk.  

Az évforduló a tőkés rendszer minden nemzetet veszélyeztető, soha nem látott válsága idejére esik. A Közel-Kelet, a  Magreb, a Szahel közvetlenül érintett az USA terveiben, s ez olyan, mintha országunk 6500 km-es határait működő vulkánok öveznék.


Ezekben a tervekben találták ki, majd valósították meg az úgynevezett daech-csoport terrorista hadműveletét egy francia állampolgár elrablása, majd megölése keretében… a külföldi nyomás megerősítése végett, azért, hogy az algériai kormány játssza az imperialista beavatkozások alvállalkozójának szerepét, hogy gazdasági és szociális jogainkon enyhítsen.

Ghardaïaban, majd Algírban és más wilayákban ekkor tört ki a köztársasági biztonsági egységek tiltakozása. A kormány 19 követelésükből 17-et teljesített, ami globálisan pozitív, a két maradék pedig szintén odafigyelést érdemel, hogy az állam stabil maradjon, s a rendőri erők mozgalma ne váljon politikai eszközzé.

Louiza Hanoune

 

 

PALESZTINA

 

Zakaria Baker, a gázai halászok bizottságának koordiátora

 

A cionista agressziónak milyen következményei vannak és miért vitális kérdés a blokád megszüntetése?

 

A következmények katasztrofálisak. Már korábban is nehéz volt, hiszen majdnem 18 éve bezárva élünk a világtól elvágva.

A halászoknak ezidő alatt csak egy jól behatárolt zónában van joguk halászni a part mentén, ahol nem találni halat. Ide érkezik a csatornák szennyvize is.

A fegyveres offenzíva, a cionista hadsereg háborúja pedig mindent tönkretett, semmi sem maradt. Megsemmisült az infrastruktúra, az alapanyagok, a halászok 39 épülete hajókkal, hálókkal, generátorokkal, stb. Vannak a halászok között halottaink, közöttük azok gyekekei is.

A kairói egyezmény óta sem változott semmi, a palesztin ellenállás és az izraeli kormány csak vitát folytatott a halászati zónáról. Ugyanabban a helyzetben vagyunk, mint az utolsó háború előtt. Ez persze csak a blokád egyik része.

A cionista tengerészet 132 agressziót halászaink ellen is elkövetett, közöttük hajóelkobzásokat. 18-ukat le is tartóztatták, többeket fegyverrel megsebesítettek, rakétákkal lőtték, hajókat süllyesztettek el, például tegnap is egyet.

 

Mit üzentek a nemzetközi közvéleménynek?

 

A cionista kormányra erős nyomást kell gyakorolni, hogy a nemzetközi halászati egyezményt betartsa. Akkor kimehetnénk hat mérföldön túlra és nem lennénk állandó életveszélyben. Szeretnénk visszakapni halászati jogainkat. Azt kérjük a munkásszakszervezetektől, hogy mindenütt a világon követeljék a blokád feloldását, támogassák a halászainkat az infrastruktúra helyrehozására irányuló követeléseikben. Szeretnénk, ha állandó kapcsolatunk lehetne más szakszervezetekkel az információcsere érdekében, hogy mindig értesüljenek valós helyzetünkről.

Kérdezett: Jean-Pierre Barrois

 

 

 

Kelet-Jeruzsálem

Thaer, galileai palesztin aktivista

 

November 7-én erőszakos összecsapások folytak Galiléában, azon a területen, amelyet az izraeli állam létrehozásakor a palesztinoktól elvettek.

 

Két hete, hogy a fiatalság forrong nemcsak a jeruzsálemi megtorlás, hanem szociális helyzetük, a szegénység, a munkanélküliség  miatt. Lázongások vannak Kelet-Jeruzsálemben, Chouafatban, Sur Baherben és Wadi Jozban.

Kafr Canában, Haifához közel, a rendőrök megöltek egy 22 éves tüntetőt, Kheir Hamdant. Kimentek hozzá megölni. A polgármester azt mondta, hidegvérű gyilkosság volt. A temetésén rengetegen voltak. A felháborodás annál nagyobb, mivel valaki filmre is vette a gyilkosságot, és saját szemünkkel láthatjuk, hogy a rendőr úgy lőtte le, mint egy nyulat. Minden arab politikai párt, az emberjogi szervezetek, az arab dolgozók szakszervezete közös mobilizációra, sztrájkra hívott. A nov. 9-i sztrájk valóban tömeges lett, az iskolák bezártak, nem volt tömegközlekedés, blokkolták az utat Tibériade-ben, Haifában. Voltak összecsapások is és Gázában szimpátiatüntetés. Itt tartunk most.

 

TUNÉZIA

 

Törvényhozói választások, tömeges távolmaradás a munkások, fiatalok részéről

 

A “Sawt el Oummal” szervezet nyilatkozata

 

Négymillió választó maradt  távol ill. fel sem iratkozott a listára.  Rekord olyan régiókban, mint Sidi Bouzid, a forradalom központjában. Jelzi a Ben Ali óta eltelt időszak minden kormánya gazdaságpolitikájának teljes elutasítását, mivel ez még inkább súlyosbítja a helyzetet. A munkanélküliség megnőtt, a köztulajdonban levő vállalatok likvidálása felgyorsult, a közszolgáltatásokat ijesztően tönkretették, a nemzetközi intézmények menti eladósodás tovább folyik.

 

A tunéziai két nagy jobboldali párt, a Nida Tounès és az Ennahda győzött. De ez sem tudja elrejteni a tényt, hogy a nép eleveti ezt a politikát.

 

Egy hónappal a választások előtt a közegészségügy minden dolgozója sztrájkolt, hogy megvédje a függetlenség örökségét, a kórházi rendszert, a társadalombiztosítást, a legelesettebbek ingyenes gyógyítását. Nemet mondtak a közegészségügy privatizálására, az egészségügyi költségvetés jelentős csökkentésére, a magánszektor kibővítésére. A választások másnapján az állami gáz- és elektromos társaság dolgozói sztrájkoltak az egész tunéziai nép nevében vállalatuk védelmében, amelyet a privatizáció fenyeget.

 

Minden imperialista intézmény, élén az Európai Unióval, a «demokratikus átmenet» sikerét élteti (…). Az IMF és az EU követeli a strukturális reformok felgyorsítását, vagyis a közszolgáltatások csökkentését, a bérbefagyasztást, az alapvető cikkek kompenzációjának eltörlését, a nyugdíj- és a társadalombiztosítási reformot (…).

Az egyetlen utat a népszuverenitás elnyeréséhez az imperializmussal való szakítás jelenti, amelynek az EU-társulás a megtestesítője. A sztrájkok megmutatják, hogy mit akarnak országunk dolgozói. Az ő követeléseik a mieink is.

 

2014. nov. 3.

 

 

MEXIKÓ

 

 

Szept. 26-án 43 tanítóképzős hallgatót raboltak el a helyi rendőrök, a Guerreros Unidos drogkereskedő banda tagjai polgármesteri parancsra egy autóbuszból. Hat halott, 25 sebesült. A diákoknak azóta sincs nyoma.

Keresésük folyamán Ayotzinapában legalább 38 titokban elhantolt testet találtak.

 

Egész Mexikóban tüntetések folynak, “Élve vittétek el, élve adjátok vissza őket!”, és Peña Nieto elnököt és kormányát vádolva: “Le Peñával!”, “Peña gyilkos!”

A lakosság, a szülők nem hisznek annak a kormánynak, amely folyamatosan hazudik és kapcsolatban áll a drogkereskedelemmel. Ez az ügy vezetett a 2012 decembere óta hatalmon levő Enrique Peña Nieto elnöksége legsúlyosabb válságához.

Nem csak Mexikóban, az egész világon megmozdult a fiatalság követelve, hogy “Élve vittétek el, élve adjátok vissza őket! Büntetést a bűnösöknek”.

 

 

Támogatásuk: justicia.para.ayotzi@gmail.com

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.