2014. november 20., csütörtök

Hírek a nagyvilágból






♦ Az ausztráliai Brisbane-ban összeült G20 négyéves 2,1%-os növekedést fogadott el "a javak és szolgáltatások piacának deregularizációja és a munkaerőpiac rugalmasságának fokozása" árán.  «Az elkötelezettség szép, de konkretizálni kell. A mi feladatunk az, hogy felügyeljünk minden országot, minden intézkedést, a program megvalósítását», jelentette ki Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója.
Minthogy három atomreaktort állítanak le Belgiumban, a télen nagy eséllyel szünetelni fog az áramszolgáltatás bizonyos időre az ország bizonyos területein. A hatóságok megsokszorozták a fogyasztás csökkntésére szóló felhívásaikat, s jelentős áremelkedésre lehet számítani.
Ugyancsak Belgiumban nov. 24-én  Antverpen, Hainaut, Limbourg és Luxemburg tartományokban sztrájkolnak. Bölcsődei gondozók, művészek, kikötői munkások, vegyiipari dolgozók, pedagógusok, szociális munkások lépnek akcióba a népesség széles körét érintve.
♦ A francia polgármesterek 96. kongresszusát nov. 25-27 között tartják Párizsban. Az összejövetel előtt már jelezhető annak különleges karaktere: a megnövekedett feszültség amiatt, hogy a településeket valósággal fojtogatják a kormányintézkedések, a felelősségi paktum 3,5 milliárdos elvonást irányoz elő.
 Az izraeli kormány nov. 19-én a palesztin Abdelrahmane Shalodi házát leromboltatta, mivel őt gyanusítják az október 22-i jeruzsálemi merénylettel. Családja tiltakozik a kollektív büntetés ellen.

Haitiban az ellenzék nov. 18-án tüntetett a diktatorikus fordulat ellen. Három tüntetőt golyó által megsebesült.

 Japánban a miniszterelnök, Shinzo Abe bejelentette szándékát az országgyűlés feloszlatására, ettől reméli annak többsége létrehozását. A recesszióban levő országban újabb szigorítási intézkedéseket akar hozni.  
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.